Как чете… Ема Димитрова

Представи се! Аз съм Ема, почти на пет и чета много забавно. Ходя във „Вяра, Надежда и Любов“. Това е детска градина и е моя.

Какво са книгите за теб? За мен книгите са ужасно хубави. Така постъпвам в друг свят. Защото са също и забавни.

Какво четеш в момента? Сега в момента отговарям на въпроси, не чета… Аааа, по принцип тези дни чета „Вълшебникът от Оз“.

Коя е любимата ти книга? Искам да отида в моята стая да си помисля… Само една ли трябва да е? Всички за мечето ПАДНГТНЪ, тоест за мечето Падингтън, но той така си пише името. За Мечо Пух, за Франклин и за „Тайната градина“.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Моята стая. Обичам да си лежа и да си чета.

На кой герой от книга искаш да приличаш? Искам да съм като Мечо Пух.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Какво е препоръки? Означава ли това, което аз съм чела, и другите да го четат? Аз не давам препоръки. Просто казвам на мен какво ми харесва.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Книги – да, но автор – не. Защото децата не знаят какво е автор.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Много обичам да има картинки в книгите. Като е само текст, никак не ми е интересно.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време? Обичам да стигна до края на главата, разбира се.

Коя книга би взела със себе си на самотен остров? Не ходя на никакви острови. Ако трябва да имам само една книга, щеше да ми е много мъчно.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Казвам на баба: „Какво означава?“

Четеш ли книги от библиотеката? Да, мама ми купи карта за детския отдел. И сега имаме много книги от библиотеката вкъщи.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? Разбира се, че за удоволствие.