Как чете… Деница Кончева

 

Очарователната Деница скоро ще навърши 2 години, но има солиден опит с книгите и без колебание посочва кои са й любими. Подобно на „Експериментът” с най-малкия член на екипа ни, бебето Дàниел, нейната майка отрано я запознава с чудесата на книжките и приказните герои. Припомняме Ви, че можете да споделите своя родителски опит в развиване любовта към четенето у Вашето дете като се включите в рубриката ни „Аз чета с мама”. Децата да са различни, но всяка лична история има на какво да ни научи и всяка успешна практика за сприятеляване на малките читатели с книгите заслужава да бъде широко огласена.

Представи се! Здравейте! Казвам се Деница и още нямам две години, но тъй като много обичам книжките, мама реши от мое име да ви разкаже “Как чета…”.

Какво са книгите за теб? Любимо занимание… Първо ги използвах основно за гризане, картонените се оказаха доста хранителни. След това обичах да ги разхождам от стая в стая, като чантичка. Бързо се научих да ги разлиствам и едва изчаквах мама да прочете страницата за да отгърна следващата. Последователно се научих да ги редя една върху друга като кула, една до друга като влакче. Сега не си лягам без книга в ръка – страхотно си се забавлявам с тях.

Какво четеш в момента? Тази вечер преди да заспя тате ми прочете „Работна мецана“ на Леда Милева.

Коя е любимата ти книга? Тук отново ще ви разкажа подред – първите книжки, които опитах бяха книжки за баня „My animals“ и „Зайченцето Скок-подскок“. Любими са ми и картонените книжки „Хайде на море!“, „При мама“, „Животните в джунглата“ и „Любими библейски истории“. Малките книжки от „Моята първа библиотека“ ме забавляваха пред лекарския кабинет, в метрото, в магазина, в колата и къде ли не. В момента книжката, която не пропускам да отворя през деня е „Моят ден“ от поредицата „Открий тайната!“ на ИК „Хермес“. Мечето от книжката много прилича на мен.

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Любимото ми място е в леглото, сгушена до мама или тате. Всъщност когато реша, че искам да ми се чете, а това може да е по всяко време на деня, трябва да стане веднага. Всичките ми книжки са сложени на удобен рафт и имам пълен достъп до тях.

На кой герой от книга искаш да приличаш? Научих се да издавам звуците на почти всички герои от книжките ми. Мога да приличам на коте, куче, лъв или мечка. На каквото поискам!

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Опитвам се да разказвам на мама какво съм прочела, но тя не всеки път ме разбира.
Обичам да споделям книгите си, когато ни дойдат гости.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Аз не, но мама редовно обяснява на другите какво ми чете.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Задължително трябва да има. Опитвала съм се да чета и от книгите на мама, но нищо не разбирам. Разлиствам, разлиствам, но картинки няма и се отказвам.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време? Мама винаги ми дочита приказката.

Коя книга би взел със себе си на самотен остров? Книжка с много приказки, за да имам за всеки ден.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Опитвам се да я повторя. В повечето случаи това разсмива мама.

Четеш ли книги от библиотеката? Засега не. Мама ми купува книжки и четем нейни книжки от детство, като „Зайчето Питър“ на Биатрикс Потър.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? За мое удоволствие мама и татко са задължени да ми четат.