Как чете… Дария Дицова

Дария е участник в рубриката ни „Как четат децата“. Прочетете какво е отношението й към четенето и кои са любимите й книги.

Представи се…

Здравейте! Аз съм Дария Дицова, на 6 години съм и живея в град София. Все още не ходя на училище и не мога да чета съвсем сама, затова мама и тати ми четат книжки всяка вечер, а понякога и през деня. 🙂

В свободното си време много обичам да рисувам, да танцувам, да ходя на разходки в планината и на тренировки по спортна гимнастика.

Какво ти дават книгите?

Четенето на книги ме прави щастлива. От тях научавам нови неща. А и така прекарвам време заедно с мама и тати.

Какво четеш в момента?

Последните книжки, които прочетох бяха „Рибка“, „Агата. Kактус в саксия“ и „Даян Фоси“.

Имаш ли любима книга/поредица/писател? Сподели ни.

Май нямам любима книга. Много обичам книги и често имам нови любими. В момента любими са ми „Давид“ и „Рибка“. Когато бях по-малка, много обичах „Барбароните“ и „Лина и Фред“. А „Заек и Мечка“ и „Уини и Уилбър“ са новите ми любими поредици.

Художествени или нехудожествени книги предпочиташ?

И двете ми харесват, но предпочитам художествена литература заради историите.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации?

Да! Най-много обичам книги с цветни илюстрации! От тях се уча да рисувам и ми идват нови идеи за картини. Не обръщам следващата страница преди да съм разгледала илюстрациите в детайл.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техните препоръки?

Най-често обсъждам книги с приятели, когато сме на екскурзия заедно някъде и всеки си носи книга за четене. Приемам техните препоръки и винаги се радвам на нова книга. 🙂

Препоръчваш ли книги на родителите си?

Препоръчвам им всички книги, които имаме вкъщи.

Случвало ли ти се да оставиш книга? Ако да – защо?

Само когато е много късно вечер! Иначе не оставам недовършени книги.

Ако се озовеш на самотен остров, коя книга ще вземеш със себе си и защо? 

Ако има как, бих взела всички. Ако трябва да е само една, ще взема „Рибка“.

Посещаваш ли библиотека? Ако да – в училище, библиотека в твоето населено място или и двете?

Бяхме планирали да посетим Столична библиотека, но заради пандемията го отложихме. Мама ми е обещала да ме заведе и в библиотеката в родния й град Пазарджик, защото ми е разказвала за детския отдел там. Звучи като приказно място.

Имаш ли собствена домашна библиотека?

Ами не точно. Имам един голям рафт с книги и една дървена касетка пълна с поредици от по-малки книги, която стои до леглото ми.

Би ли избрала книга за подарък? Независимо дали отговорът ти е „да“ или „не“, моля те, кажи ни защо.

Да, дори много често подарявам книжки за подарък с надписано пожелание и малка рисунка от мен вътре, за да остане за спомен на моите приятели. Имам една любима история за книжките и подаръците. През пролетта подарих за рождения ден на моята приятелка Иглика книжката „Явора“. Не беше „Иглика“, но все пак беше свързана с растения и дървото явор.

Иглика и сестра ѝ Елица толкова харесаха книжката, че след няколко месеца като се роди братчето им, го кръстиха Явор. А пък на моята приятелка Криси подарих книжката „Криси се крие“.

Коя книга ще ни препоръчаш да прочетем?

„Давид“ на Евгения Войнова. Това е една прекрасна книга за обичането!

Ако желаете и Вашето дете да се включи и да ни разкаже каква е неговата среща с книгите, попълнете формуляра тук. Не забравяйте и електронната родителска декларация.