Как чете… Даниела от с. Труд

Представи се! Аз съм на 11 години и уча в ОУ ,,Св.св. Кирил и Методий“, с.Труд. Обичам да рисувам и особено да чета. За домашен любимец имам рибки и малко котенце. Имам уникални приятели, които не бих заменила за нищо на света, макар понякога да се караме, аз ги обичам страшно много. Нямам братя или сестри. Любимите ми предмети в училище са всички, но ако трябва да избера един бих казала английски език.

Какво са книгите за теб? Книгите за мен са нещо свято, което всеки един от нас трябва да пази и уважава. Не бих си представяла живота си без книгите.

Какво четеш в момента? В момента започнах да чета енциклопедия, която се казва „Голяма детска енциклопедия Религии и митове“.

Коя е любимата ти книга? Това за мен е страшно труден въпрос, тъй като аз чета много, но ако трябва да избера една книга тя ще бъде Клайв С. Луис, „Хрониките на Нарния: Лъвът, вещицата и дрешникът“ (това е втората книга от поредицата ,, Хрониките на Нарния“).

Имаш ли си любимо място за четене? Къде и как обичаш да четеш? Любимото ми място за четене е в моята стая на леглото. Обичам да чета на тишина, за да мога да обмисля прочетеното.

На кой герой от книга искаш да приличаш? Аз искам да приличам на Джеймс от книгата на Роалд Дал „Джеймс и гигантската праскова“, защото му се случват куп невероятни и забавни приключения.

Обсъждаш ли книги с приятели? Приемаш ли техни препоръки? Обсъждам книги само с две от моите приятелки, защото те са единствените ми приятели, които обичат да четат. Да, приемам техни препоръки, защото почти винаги книгите, които са ми предложили, много ми харесват.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? Аз винаги препоръчвам на моите приятели различни книги, защото всеки е с различен вкус.

Важно ли е за теб в книгата да има илюстрации? Не, естествено, защото докато чета, в главата си аз си представям действието.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време? Аз държа да прочета главата до края, защото ако не я прочета, това е неуважение към автора на тази книга.

Коя книга би взел със себе си на самотен остров? Бих взела със себе си книгата на Хектор Мало „Изпитанията на малката Пиерета“, защото ще ми помогне да се справя с трудностите, тъй като Пиерета се е справяла сама, защото живота й е поставил съдба, която никак не е лека.

Ако срещнеш непозната дума, какво правиш? Или проверявам в речник, или питам някой възрастен какво означава.

Четеш ли книги от библиотеката? Да, и то много, защото наистина има някои, които няма да намеря в книжарницата, за да си купя, и защото ми харесват книгите от библиотеката.

Защо четеш: по задължение или за удоволствие? За удоволствие.