Как четат тервелските четвъртокласници от СУ “Йордан Йовков”

В редакцията получихме затрогващо писмо от Виолета Димова – класен ръководител на 4. “В” клас в СУ “Йордан Йовков” гр. Тервел. Ето какво ни разказа тя за срещите на нейните ученици с книгите.
“Повечето от моите ученици много обичат да четат. Интересни са им, както книги с научна информация (енциклопедии), така и книгите с приказки, стихове, повести и романи. Много често в междучасията се събират на групи и вместо да тичат по коридорите, те четат и обсъждат героите на книгите, които четат в момента.
Някои от децата обичат да правят и илюстрации към различни книги или да рисуват любимите си герои. И понякога часовете ни по литература преминават и в рисуване, а не само в обсъждане на даденото в читанките ни литературно произведение. А когато някое произведение много се хареса на децата, тогава го изиграваме. Правим си маски или се преобличаме, или взимаме паравана и плюшени играчки и си правим куклен театър.
И тази година направихме така – представихме драматизация на приказката “Човекът и лъвът” на Ангел Каралийчев пред по-малките ученици. Всички се забавляваха от сърце. А предложените книги в “Бисерче вълшебно” разгледахме заедно и започна голямото четене, за да изберем най-хубавата книга. Любими на децата станаха Агенция за родители”, “Огнедъх” и “Ужасният Хенри”. Момиченцата вече мечтаят да посетят Париж, завладени от книгата “Един американец в Париж”, а момченцата искат да са част от екипа на “Пакта: Началото”.
За да четат децата повече и различна литература, имат голяма заслуга и родителите им. Редовно обсъждаме с тях различни книги, а и самите те предлагат на децата си разнообразна литература и им помагат в избора им.”