Къща музей „Никола Вапцаров“ е домакин на творческа вечер за Яна Язова на 3 май

За втори път в София ще се проведе творческа вечер, посветена на поетесата Люба Ганчева, известна с псевдонима Яна ЯзоваНа 3 май 2018 г. (четвъртък) от 17,30 часа в къща музей „Никола Й. Вапцаров“ (ул. „Ангел Кънчев“ № 37) гостува Юлий Йорданов – член на Съюза на българските писатели, литературен критик и изследовател.

Той е автор на книгата за Яна Язова „Съдба, прободена от перото“, която вече е библиографска рядкост. Йорданов подготвя второ допълнено издание, в което ще бъдат включени новооткрити от него свидетелства за живота и творчество на трагично и ненавременно отишлата си от този свят поетеса. Именно тези открития Юлий Йорданов ще представи пред публика на творческата вечер.

Авторът е нарекъл националната си обиколка маратон, а неговата цел е да извърви пътищата на поетесата, от родното ѝ място – гр. Лом  до всички кътчета на България, в които тя някога е изнасяла рецитали.

Малко известно е, че Яна Язова е писала и за деца. Изданието “Таралеж се жени” (изд. “Изток-Запад”) събира нейните произведения за малчугани, писани в периода 1937-1943 г.