Къде си, слънце?

Писателката Юлия Спиридонова сигурно е знаела, че предстои слънчево затъмнение. Та как иначе би й хрумнало да продължи историята за своето смело жабче с „Къде си, слънце“ (изд. Кръгозор)? В третата книга за малкия зелен смелчага писателката проследява пленяването на слънцето и неговото спасяване.

Малкото жабче се събужда в една пролетна утрин. Вещицата е заета с почистване на катеричи хралупи, но жабчето няма как да й помага – пред него се появява алчният таласъм и го привиква да скрият съкровището му. Двамата започват да търсят подходящо място и неусетно се озовават в планината. Таласъмът открива подходяща дупка за своето безценно гърне, но тя се оказва… гигантското око на заспалата хала!

„Няма по-страховито чудовище от халата! Тя е толкова огромна, че когато се изправи, разклаща цялата земя. Затова халата не смее да се разхожда много-много, защото земята може да се наклони и халата да падне в космическата бездна.“

Прекарала в сън няколко века, изгладнялата хала не се засища с половин планина и посяга към слънцето. Жабчето разбира, че развоят на събитията никак не е добър, но се опитва да успокои съвестта си. И успява за кратко, докато в гората не се появяват зловредни същества като мамниците и юдинките. Всички растения увяхват, студът сковава земята и решението е само едно: жабчето трябва да освободи слънцето от устата на халата!

В трудната задача жабчето и таласъмът намират неочакван съмишленик в лицето на дидеина. Тримата се отправят в търсене на билката разковниче, която служи като магическо ключе – „отключва всяка врата, всяко сърце, всяка уста“.

Тежка е задачата на героите, а и препятствията пред тях са много, но щом целта е добра, нещата винаги се нареждат. Е, трябва и да си внимателен, разбира се!

В „Къде си, слънце“ (изд. Кръгозор) писателката Юлия Спиридонова за пореден път успява да вплете умело митологичните образи от родния фолклор в интересна и забавна история за приятелството, смелостта и находчивостта. И тук малкото жабче ще покаже, че не е важно колко си голям, а какво сърце носиш. Историята ще вдъхнови и най-малките да бъдат смели, както и да ценят приятелството.

Трите книги за малкото жабче са напълно подходящи за четене поотделно – авторката се е погрижила да въведе незапознатия читател/слушател в историята на своите герои, описана в „Бъди ми приятел“. Ако детето ви е по-нетърпеливо и вече познава добре историите, това въведение може да не му се стори много интересно. Затова не пропускайте възможността да помолите своя малчуган да ви разкаже какво си спомня – хем ще упражните диалогичното четене, хем ще го научите да разказва. След това съм сигурна, че ще е очаровано от появата на халата и първоначалното нетърпение ще бъде преодоляно.

Както и в предишните две книги, „Бъди ми приятел“ и „Каква магия крие се в снега?“, и тук илюстрациите са дело на Пенко Гелев, който умело успява да пресъздаде разказа на Юлка в своята работа и да визуализира умело непознатите за повечето деца митологични същества. Книгата е с твърди корици и гарантира дългото й запазване в добър вид при многократното четене, което ви очаква. Wink

Другите книги на Юлия Спиридонова, в които ще откриете митологични/фолклорни образи, са трилогията „Страната на сънищата“ (изд. Кръгозор) и „Кръстьо, частен детектив. В Долната земя“ (изд. ФЮТ):

Автор: Вал Стоева