Изложба за деца в галерия Credo Bonum отбелязва 200 години от рождението на Георги Раковски

По случай 200-годишнината от рождението на Георги Сава Раковски галерия Credo Bonum представя интерактивна изложба за деца за живота му.

„Приключенията на смелия Раковски“ може да бъде видяна от 8 до 18 април 2021 г. на ул. „Славянска“ 2.

Целта на изложбата е да провокира представите ни от учебниците за живота на тази ярка личност, да съживи образа на Раковски и да разпали въображението на децата.

„Какво знаят днес българите за Раковски? Клиширана кратка информация, вървяща с черно-бялата му снимка в учебниците.

Определения като „революционер“, „борец за освобождение на България“, „възрожденец“, но какво всъщност стои зад тези думи? Автоматичната употреба на името му е заличила очертанията на живия и вълнуващ човешки образ. Историята сякаш е премахнала страстта и любовта към отечеството, които са движили всички негови действия.“, допълват организаторите.

Изложбата разказва за живота на Георги Раковски, фокусирайки се върху шест момента от неговата история, представени като отделни глави на книга.

 

Към всяка история върви и неговият образ, нарисуван от петима различни по възраст художници. Проектът се допълва и от мини-вестник-игра за цялото семейство.


В събитието във Фейсбук можете да видите и специално видео.

В изложбата участват Лили Бенева, Станислав Беловски, Йосиф Шурелов, Рада Скумова, Надежда Каридова и Атанас Атанасов. Куратори са Весела Ножарова и Симеон Василев.

Визуалната концепция е на Венелин Шурелов, звуковата среда е от Иван Шопов. Вероника Белчева (belronika) е автор на анимацията, а текстовете са обработени от Мария Донева. Като консултант-историк участва Станислава Груева. Книжното издание към изложбата е дело на CHARK (Мила Янева, Андреа Попйорданова и Виктория Стайкова).