Изложба отбелязва предстоящата 50 годишнина на „Много гладната гъсеница”

Музеят на картинните книги „Ерик Карл”, създаден от познатият на поколения деца автор и илюстратор, ще отбележи златния юбилей от издаването на най-популярната му книга със специална изложба, съобщават на сайта на музея. „Много гладната гъсеница става на 50” ще бъде открита на 8 септември и ще може да бъде посетена до 24 март 2019 година.

„Милиони хора по целия свят са израснали с „Много гладната гъсеница”, казва главният куратор Елън Кийтър. „Тя е един от най-разпознаваемите образи в детската литература. Книгата е едва втората на Ерик Карл, но той уцелва идеалната комбинация от покоряваща история и простички, пъстри образи на искрящо бял фон, които водят до изненадващ завършек.”

Изложбата ще покаже оригиналните колажи на всяка страница от книгата. Посетителите ще могат да научат повече за произхода на историята, да пропълзят през тунела на гъсеницата, да поседнат в специалните кресла пашкули, докато четат книгата на различни езици (включително и Брайлова азбука) или да изгледат видео, в което Ерик Карл показва как е създал колажите.

„Много гладната гъсеница” е преведена на 62 езика. На всеки 30 секунди някъде по света се продава екземпляр от нея, а общият брой на продажбите е 46 милиона книги. Запитан защо книгата се е превърнала в толкова обичана класика Карл отговаря, че това е една история на надеждата и „също като гъсеницата, децата порастват и разперват крила.”

През цялата година музеят в Амхърст, Масачузетс, ще чества годишнината с поредица от специални програми, разнообразни занимания за деца и раздаване на книги с автограф.