Изложба на корици на детски книги от Любен Зидаров в НДК

Изложба от корици на детски книги, илюстрирани от Любен Зидаров, можете да посетите в рамките на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи от 28 май до 2 юни в Мраморно фоайе на НДК.

Откриването на изложбата „Любен Зидаров. Майсторът на детската илюстрация“, организирана с подкрепата на издателство „Егмонт“, ще бъде на 28 май от 10:30 часа, като част от официалното откриване на Пролетния базар на книгата и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи.

Любен Зидаров, роден през 1923 г., е автор на богато и разнообразно творчество в областта на илюстрацията и изкуството на книгата, простиращо се през последните седем десетилетия.

От началото на 50-те години на 20-и век до днес е илюстрирал повече от 200 книги, сред които българските издания на класически произведения на световната литература за млади читатели: „Приказки на Шехеразада“, „Островът на съкровищата“, „Том Сойер“, „Принцът и просякът“, „Андерсенови приказки“, „Чичо Томовата колиба“.

През 2016 г. , 2017 г. и 2018 г. е номиниран за най-престижната награда за детска литература в света – Мемориалната награда „Астрид Линдгрен”.

Често определян като създател на модерното течение в илюстрацията за деца у нас, с голяма доза вероятност, в момента Любен Зидаров е най-възрастният действащ илюстратор на планетата.