Изложба на непоказвани фотографии на Радичков от Сибир в Столична библиотека

Осми том от „Йордан Радичков. Събрани съчинения“ ще бъде представен на 15 ноември от 18:30 часа в театралната зала на Столична библиотека. Книгата съдържа добре забравения пътепис на Радичков от Сибир от 1967 година „Неосветените дворове“, както и любопитен разказ за пътуването му до Швеция от 1980 година „Малка северна сага“Гостите ще имат и специалната възможност да научат повече за двете произведения от разговора с професор Инна Пелева и професор Вера Ганчева.

Представянето на осмия том ще  бъде придружено от изложба с непоказвани досега фотографии от пътешествието на писателя до една от най-суровите области на Земята. Снимките са възстановени от тежко увредени ленти благодарение на фотографа Александър Сертев и стават част от изложбата „Неосветените дворове“, която ще може да бъде разгледана до 30 ноември.

„Неосветените дворове“ е първият пътепис на Йордан Радичков. Книгата разказва за пътуванията му из сибирските земи през 1967 година, когато писателят прекарва повече от четири месеца в изследване на различни кътчета – от най-развитите индустриално региони, до безлюдни места, за да се стигне до срещата му със сибирски шаман.

След успеха на „Неосветените дворове“ и множество преводи, книгата е забелязана и от критиците в Швеция. Специалистите там са толкова развълнувани от историята за Сибир, че канят Радичков да попътува из Скандинавието и да напише друг пътепис за техните земи.

Така през 1980 година на бял свят се появява „Малка северна сага“. Книгата разказва за впечатленията на автора от пътуванията му до Швеция през различни сезони и по различни поводи – от най-дългия ден в Швеция до участието му на кръгли маси с Кърт Вонегът и Хайнрих Бьол.

Поредицата „Йордан Радичков. Събрани съчинения“ е плод на дългогодишни усилия и една от основните цели на издателство „Нике“. Чрез нея многообразното Радичково творчество, създадено в период от повече от четиресет години писателски труд, се представя в пълнота на едно място.