Изкуството да творим с ножица, хартия и лепило

Поредицата „Изкуството да творим“ на изд. „Инфодар“ е както за тийнейджърите с интерес към творческите занимания, така и за техните родители. Книгите с твърди корици и плътна хартия предлагат усвояване на основни техники в изработката на различни украси и запознават читателите с всички необходими за целта материали.

Тъй като все пак не е лошо човек да знае с какво се захваща, книгата „Материали и основни техники“ се превръща в безценен водач в света на крафтърството. Няколко страници са посветени на видовете хартии и от какво се правят:

  • бяла (копирна, релефна, за художници, гланцирана, Верже)
  • натурална (от черница, непалска, японска, папирус и др.)
  • полупрозрачна
  • видове картони и употребата им

Пасти за моделиране, микропореста гума, метално фолио, видове тиксо и лепила – всичко това е представено на достъпен език, с точни разяснения кое къде се употребява. Различните техники също са обяснени лесно и ясно. Стъпка по стъпка авторите разясняват как се съчетават цветовете, как се изработват хартия и папиемаше в домашни условия. Любопитни са обясненията за декупажната техника, видовете декоративни бодове при ръчното шиене на хартия- В книгата ще намерите идеи за декорации с пясък и техниката за позлата. На мен лично ми бе интересно да прочета повече за дистрес мастилата и видовете ембосинг, с които се изработват чудни картички. 

Когато овладеете видовете техники и подходящите за работа материали, можете да се възползвате от останалите книги в поредицата. Първата е „Идеи за детската стая и парти“. В нея ще откриете предложения както за практични творения като красиви детски закачалки за дрехи, така и за страхотни играчки – люлка за детско креватче тип „карусел“, индианска маска, маска-жабче и други. Изработката на всички модели е обяснена стъпка по стъпка. А ето и някои от резултатите:

Много подходяща за празничните дни е и книгата „Идеи за Коледа“, макар част от тях да са подходящи за всеки празник. Изработката на гирлянди, картички, коледни топки и скрапбукинг албуми със снежинка на корицата могат да бъдат идеални подаръци за роднини и приятели. В книгата има и специален раздел, посветен на украсата на масата. В него ще откриете любопитни предложения за антикварно меню, елегантни пръстени с гравирано меню в златно, украса за масата и прозрачните чинии, пръстени за салфетки с нежна декорация, флют чаши за шампанско, празнични свещници и много други. Макар в книгата тези предложения да са за Коледа, можете да се възползвате от идеите и за Великден, а и за всякакви семейни празници.

Автор: Вал Стоева