Из България с „Вкусна география“

Как щяха да изглеждат учебниците, ако авторите им бяха деца? Доста добър въпрос, отговор на който можем да намерим в най-новата книжка на изд. „Точица“ – „Вкусна география“. В нея ще откриете и приключения, и вкусни идеи, както и любопитни факти за някои от непознатите кътчета на България, сгушени в Родопите, Рила и Пирин или разстлани по бреговете на Черно море и в златиите на Добруджа.

Историята започва повече от любопитно: Тони и Марти са братовчеди, принудени да прекарат с баба си ваканцията, защото имат по няколко двойки по география. Ама то си е нормално – можеш ли да си влюбен и да разбереш учебниците, написани на патагонски, при това под ръководството на учител, който те мрази? Затова на помощ се притичва баба – фотограф от „Нешънъл джиографик България“ с усет към учебния материал. Безценно, нали?!?

Ahh!

Първоначалните нагласи на момчетата за отвратителна ваканция се променят неусетно, докато пътуват из затънтени селца, попълвайки собствения си учебник – оранжев тефтер, купен от малка книжарничка. И макар отначало децата да са убедени, че свободните кокошки вият гнезда в буковите клони, а зелените храни не стават за ядене, постепенно пътуването се превръща в повече от приключение – то се превръща в истинско преживяване на историята, културата и местните обичаи на хората в различните части на България.

Как се правят ялова баница и домати по странджански? Кои чудни растения ще откриете българските планини и що за животно е пчелоядът? Авторите на „Вкусна география“ ще ви отговорят на хилядите въпроси с много чувство за хумор и търпение.

Илюстрациите на Аля Маркова по прекрасен начин допълват пътешествието из географските ширини. С тяхна помощ ще се пренесете в света на Тони и Марти и ще усетите магията на планините, на Черно море и на бабината печка, сгушена сред страниците.

Почти на всяка страница ще откриете и по някоя изненада, чакаща да я откриете – я сърдито яйчице, я влюбен глухар или някое необикновено растение. Идеите за лучени зъби пък ще допаднат на шегаджиите, а майките могат да се запасят с противокомарно средство от рецептите на баба. 

„Вкусна география“ безспорно е революционно помагало по география, което ще привлече вниманието и на най-разсеяните ученици. Гастрономите също ще открият интересни и много вкусни рецепти за типични български ястия, а пътешествениците могат да стягат куфарите – зеленото сирене, пататника и кюстендилските череши не са за изпускане! На представянето на книгата в Столична библиотека дори успяхме да опитаме яловата баница и да хапнем от Шабленския фар с червеногушите гъски, докато Зорница Христова и Десислава Димитрова разказваха за своите преживелици при събирането на материалите за книжката. С примляскване и безкрайно удоволствие препоръчваме книжката на малки и големи.

Автор: Вал Стоева