История за приятелството между прасе и паяк обявена за най-добрата детска книга

Навръх Международния ден на детската книга BBC обяви коя е най-добрата детска книга на всички времена според новото си изследване. Това е „Паяжината на Шарлот“ на Е. Б. Уайт, която разказва за приятелството между прасето Уилбър и паяка Шарлот.

„Ако бъда помолена да сложа в космическа капсула една книга и да я изпратя в далечна галактика, където да представи живота в цялата му сложност, бих избрала шедьовъра на Уайт за приятелството, загубата, примирението и смъртността“, мотивира избора си Морийн Кориган от  National Public Radio.

За изследването BBC се обръщат към десетки литературни критици от цял свят с молба да посочат най-добрите детски книги за деца до 10 години, издавани някога на английски. Специалистите номинират общо 151 заглавия.

Второто място в класацията е за „Лъвът, вещицата и дрешникът“ на К. С. Луис. Сред останалите творби в челната десетка, познати и на българските читатели, са „Алиса в страната на чудесата“ (4-то място), „Малки жени“ (5-то място), „Малкият принц“ (6-то място), „Мечо Пух“ (7-мо място), „Чарли и шоколадовата фабрика“ (8-мо място) и „Магьосникът от Землемория“ (9-то място).