История, традиции и изкуство в 5 предавания от Da Vinci

Чудесно е, че разказваме истории на децата си, водим ги в музеи и им показваме семейни реликви. Хубаво е, че насърчаваме интереса им към световните образци на литературата и изкуството. Но е факт: понякога отминалите времена са толкова неясни за децата, че изучаването им може да се превърне в бреме. 

За да подпомогне децата да се запознаят с историята на древни цивилизации, с великите шедьоври на известни творци и с интригуващите постижения на велики личности, образователният канал Da Vinci има цяла „порция“ предавания, посветени именно на историята и изкуствата. Ето няколко от най-любимите ни:

Ужасна история

Базирана на книгите „Страховитото в историята“ (изд. „Егмонт“), поредицата от образователни филми е историчeски коректна и изключително забавна.

Многобройните й награди не са случайност – „Ужасна история“ представя забавната страна на историята с всичките й ужасни последици. С луди комедийни скечове и шеговити песни тя прави историята реална и я кара наистина да оживее.

Знаете ли, че е имало война, водена за една кофа? Или че морска птица е провалила битката за Рим? „Ужасна история“ представя историята такава, каквато наистина е била – с всичките й ужасни последици! Срещнете се с герои, злодеи и чудати романтици.

Научете защо Хенри VIII не е бил подходящият човек, от когото да получавате съвети за запознанства, и защо животът на децата във Викторианската епоха не е бил забавен. Преживейте приключения с викингите и избягвайте неморалните владетели. Танцувайте под звуците на сензационни песни от историята – с хитове от Флорънс Найтингейл, шотландската кралица Мария Стюарт и господарите на войната.

Ловци на история

С помощта на талантливите млади Ловци на история, Мат и Пейдж пътуват през времето, за да открият как са живели хората, какво са изобретили и други любопитни факти. След това ги пресъздават по забавен начин, който може да бъде повторен у дома!

В един от епизодите Мат, Пейдж и Ловците на история пътуват до Полинезия. Откриват културата и музиката от региона и се учат да танцуват хула. Има канута, направени от картон и дърво, много неща за правене с палмови дървета и необичайни начини да ползваш носа си.

История на изкуството

Поредицата смесва анимацията с великите шедьоври, за да представи ключовите течения в историята на изкуството. От политическите революции до социалните движевия, тя показва как изкуството улавя духа на времето и същевременно „провижда“ промените в бъдещето.

Епизодът, посветен на неокласицизма, проследява началото на Френската революция през 1789 г. Стилът рококо, представящ живота на аристокрацията, губи значението си. Художниците се включват в политическите събития и разработват нова естетика, основана на римската културна традиция. По-късно я наричат „неокласицизъм“.

Изкуство с Мати и Дада

Смятате ли, че в 10 минути може да се предаде каквото и да било, свързано с изкуството? Ако отговорите с „не“, вероятно не сте попадали на епизоди от поредицата „Изкуство с Мати и Дада“.

Двамата анимационни герои пътуват през времето, за да се срещнат с велики художници. С тяхна помощ зрителят вижда творбата през очите на художника, докато той описва своя живот и вдъхновение.

Когато едно облаче изчезва от картина на Ван Гог, Мати и Дада помагат то да се нарисува отново. Също така двамата герои рисуват заедно с Джаксън Полък! Преди да се усетят, те попадат във вихъра на живописта. Какво ли още са приготвили да открием заедно с тях?

Сиеста З
Сиеста З

Възможно ли е да разкажем „Престъпление и наказание“ като за деца? А „Метаморфози“ на Овидий? Какво ще кажете за „Ромео и Жулиета“ или „Приказки от 1001 нощ“? Може и да ви се струва невероятно, но предаването „Сиеста З“ прави именно това – преразказва велики литературни произведения с помощта на анимацията.

Сиеста много обича да чете, а тъй като страда от нарколепсия, заспива често. В своите сънища тя се превръща в главния герой на историята, която пък се оказва щура и много забавна адаптация на класическите литературни творби.

От Хамлет до Омир, „Сиеста З“ предлага запомнящо се въведение в света на класиката.

Сиеста З, Приказки от 1001 нощ

Ето няколко примера:

„Илиада“ от Омир

Сиеста сънува, че напада Троя заедно с ахейците, за да спасят хубавата Елена, която е избягала с принц Парис. Ахил, най-смелият им войн, отказва да се бие. На страната на троянците е непобедимият Хектор. Ще успее ли Сиеста да убеди Ахил да се включи в битката навреме?

„Макбет“ от Уилям Шекспир

Сиеста сънува, че среща Макбет. Три вещици предричат, че той ще стане крал в бъдеще. Сиеста убеждава Макбет да убие крал Дънкан и да запази короната. Макбет го прави, но Малкълм и Макдъф искат да си отмъстят.

„Пътешествията на Гъливер“ от Джонатан Суифт

Сиеста сънува, че е корабокруширала с Гъливер и двамата са заловени от лилипутите – малки същества, които живеят в Лилипутия. Те успяват да се освободят, но кралят планира да ги използва, за да завладее Блефуску, съседното село.

„Хамлет, принц датски“ от Уилям Шекспир

Сиеста заспива и сънува, че помага на принц Хамлет да отмъсти за смъртта на баща му, крал Хамлет. Хамлет планира за убие чичо си Клавдий, който сега носи короната. Когато Клавдий научава за плана им, той залага капан на Сиеста и Хамлет.

„Ромео и Жулиета“ от Уилям Шекспир

Сиеста сънува историята на Ромео и Жулиета. Тя помага на Жулиета да се престори на мъртва, за да се срещне с любимия си, който е в изгнание. Но Ромео мисли, че Жулиета наистина е мъртва и се самоубива. Когато Жулиета се събужда, тя също решава да се самоубие.

Сиеста З, Ромео и Жулиета

Всички епизоди са дублирани на български език. Можете да ги проследите по телевизионния канал или да ги потърсите в специалното приложение Da Vinci Kids.