„Исторически атлас“ представя историята с ведри илюстрации и щипка хумор

Историята може да е ужасно скучна или изключително интересна. Всичко зависи от подхода, а Тиаго де Мораеш определено е намерил как да представи по забавен начин някои от най-великите цивилизации в човешката история.

„Исторически атлас“ (изд. „Жанет 45“) е луксозно издание с много голям формат, твърди корици и плътна хартия, в което се разхождат злодеи, герои, камили, капери и щури изобретатели от 4 милиона години пр.н.е. до днес.

Талантливият илюстратор Тиаго де Мораеш решава да представи 15 цивилизации с помощта на малко текст и детайлни рисунки – много на брой, с карикатурен стил и свежо излъчване.

Текстовете към илюстрациите са кратки и на моменти пиперливи. Те провокират любознателността и интереса към отдавна споминали се исторически личности и техните дела.

Богатата култура и задълбочените проучвания на де Мораеш, които прозират през 90-те страници на „Исторически атлас“, ще подпомогнат читателите над 8-годишна възраст да:

  • добият първоначално впечатление за 15 важни цивилизцации в историята на човечеството;
  • научат повече за някои от най-важните изобретения и хрумки на великите личности през вековете;
  • проследят хронологично кога са се вихрили различни исторически личности от отделните цивилизации, къде са били разположени на картата на света, какви езици са говорили;
  • видят връзката между постиженията на древните и приложението им в наши дни.

Цялата информация е поднесена с такова чувство за хумор, че възрастните няма да останат равнодушни. Особено симпатични са широкоформатните илюстрации, заемащи цял разтвор, на които са изобразени множество детайлни рисунки на владетели, герои, злодеи и други важни представители на дадената цивилизация.

Иначе всяка глава започва със свеж увод в историята и най-характерните черти на дадена цивилизация, следва детайлната карта, а после са изведени важните и впечатляващи особености за начина на живот, постиженията или паденията.

„Исторически атлас“ ще срещне читателите си с жителите на Месопотамия, с фараоните на Древен Египет, с героите на Древна Гърция, с владетелите на Персия и Рим, с маурийците и с династията Тан. Не са пропуснати Чингис хан и наследниците му, Османската империя, инките и етиопците.

Специално внимание Тиаго де Мораеш обръща на европейските открития, Америка, Русия и глобалния свят, в който живеем днес. За разнообразие авторът е решил да вмъкне и забавни препратки към начините за пътуване, храната, модата и медицината.

Преводът е чудесен и е дело на Анна Пипева, а редактор е Мария Змийчарова. Признавам, че на един от разтворите има 1-2 дребни грешки, явно останали при корекцията, но атласът е толкова хубав, че ги преглътнах бързо.

Горещо препоръчвам книгата на децата над 8 години и техните родители – с „Исторически атлас“ ще се забавлявате, докато изследвате света от древността, та до ден-днешен.

Повече за книгата и сравнението й с други исторически издания ще откриете във видеото към участието в „Социална мрежа“ по NovaNews.