Истинската история за Малката Червена шапчица и котарака Мърррси

Историята за Червената шапчица непрестанно разбунва духовете – на част от родителите е любима, други я смятат за страшна, а трети изобщо отказват да я четат на децата си. На пазара могат да бъдат открити редица издания, свързани с класическата история – илюстровани и без илюстрации; във вариант, близък до оригинала или в толкова адаптирани версии, в които Вълкът и Червената шапчица се разделят почти приятелски.

Историята е много експлоатирана, но винаги е вълнуващо човек да хвърли едно око на новия прочит на творец, решил да се захване с добре познат сюжет. Резултатите понякога са неуспешни, но се случва и да предизвикат искрени усмивки. Такъв е ефектът, който успя да произведе „Истинската история за Малката Червена шапчица и котарака Мърррси“ на Бенжамин Перие и Жюл (изд. „Робертино“) върху екипа ни.

Малката Червена шапчица живее в малко селце с майка си и със своя любим дебел котарак Мърррси. Той прекарва отлично времето си, като не прави нищо. Мързелът му се оказва ключов в развръзката, но преди това…

Майката изпраща Червената шапчица при бабата с ябълков сладкиш и бурканче домашно масло. В гората момиченцето среща Вълка, който влиза в необичайната роля на горски полицай.

Той заблуждава момиченцето да мине по обиколния път, понеже прекият е в ремонт, а след това изтичва до къщата на бабата.

„- Дръпни въженцето и резето ще се отвори – отговорила бабата.

– Моля? – промърморил Вълкът.

– Ах, тези младите! Всичко трябва аз да върша! Идвам!“

До края на книгата диалозите са в този комичен стил, който гарантира див кикот от страна на малките слушатели и техните родители. Развръзката е неочаквана и главен герой в нея е котаракът Мърррси, който се мушва под юргана, за да поспи и разкрива фалшивата баба. Щастливият край чука на вратата на гардероба и можете да сте спокойни, че приказката няма да внесе смут в мислите ви на родител.

Класическият вариант на „Червената шапчица“ е важен за развитието на децата, за да могат да направят ясно разграничение между доброто и злото, да си изградят ясна представа за моралните категории. Притесненията на родителите, че кръвожадният вълк ще нанесе непоправими щети върху психиката на децата, са неоправдани (освен ако детето не гледа анимационни филми, за които не е подготвено) – образите, които детето си представя, никога не са по-страшни от онези, с които съзнанието му може да се справи.

Когато преминете през класическия вариант на историята, можете да изследвате различните други заглавия, които експлоатират темата и да търсите прилики и разлики, да сравнявате и анализирате, а и да се забавлявате. „Истинската история за Малката Червена шапчица и котарака Мърррси“ на Бенжамин Перие и Жюл предлага отлично чувство за хумор, което се съревновава със сцената за театралната постановка по приказката, описана в „Крокодилът Гена“ на Едуард Успенски. Забавните диалози между героите и съвременното звучене помагат на децата да приемат историята като нещо, което се случва в тяхното време и да го припознаят, да го обикнат.

Важна роля в книгата играят илюстрациите на художничката Жюл – изчистени, модерни, ведри и с намигване към децата. Издържани в черно, червено и сиво на бял фон, те привличат погледа като с магнит, стимулират усета към минималистичност в илюстрациите и не натоварват окото. Можете да изследвате детайлите и да обърнете внимание на пеперудите, нарисувани впечатляващо с три мазки или на входната врата (на снимката по-горе), представена с червена линия и топка. Дори форзацът, запълнен с образи на героя Мърррси, приканва да му обърнете внимание преди и след прочита на историята.

Нестандартният формат и твърдите корици са още едно приятно допълнение, заедно с плътната хартия. Преводът е на Албена Банчева, а книгата можете да намерите с логото на изд. „Робертино“.

 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.