Истината за Алис – безобидна лъжа или смъртоносен удар

Димитър Койчев продължава да чете и да споделя своите впечатления в рубриката ни „Бели врани“, където приютяваме четящите тийнейджъри.

„Истината за Алис“ (изд. „Прозорец“) на Дженифър Матю разказва катастрофалната история на Алис Франклин. Тя е обикновена 17-годишна тийнейджърка, която живее в малкия град Хийли, където няма тайни между жителите. Животът й е идеален като във филм: купони, алкохол, цигари, момчета и летни забивки. Алис Франклин е кралицата на Хийли.

Илейн О‘дий, най-голямата купонджийка в целия Хийли, организира поредния домашен купон в отсъствието на своите родители. Както обикновено там са най-популярните ученици на гимназия „Хийли“, включително и Брандън Фицсимънс, футболната звезда на града и бившето гадже на Илейн.

На следващия ден обаче в целия град се говори как Алис е преспала с Брандън и колежанина Томи Крей в една нощ, но по различно време, което автоматично я превръща от кралицата на гимназия „Хийли“ в развратницата на града. Следват катастрофа, лъжа, още страдания.

Няколко седмици след купона у Илейн О‘дий Брандън Фицсимънс умира в автомобилна катастрофа. Скоро става ясно, че за неговата смърт е виновен не кой да е, а точно Алис Франклин. Развратницата на града е изпращала провокативни съобщения на Брандън, който в същия момент е шофирал към близкия магазин, за да купи памперси за малката си сестра. Името на доскорошната кралица на гимназията е съсипано. Как ще възстанови имиджа си и ще върне ли доверието на приятелите си? Ще се опита ли въобще да докаже пред целия град, че не тя е виновна за случилото се?

Когато всичко изглежда безнадеждно в уравнението се намесват математика, приятелство и любов. Кърт Морели е типичният зубър. Отлични оценки и нулев социален живот или поне докато не дочува в празния училищен коридор, че момичето, в което е влюбен от години (Алис, разбира се), има нужда от помощ по математика. Какво ще направи, за да спечели вниманието на своята възлюбена? Възможно ли е въобще между развратницата на града и загубеняка на гимназията да се зароди нещо?

Четирима съученици на Алис разказват историята точно такава, каквато е. Без измами, лъжи и интриги. Най-сетне истината ще излезе наяве. Дали ще е такава каквото ни се иска и дали краят ще е щастлив, или това е една по-различна история?

„Истината за Алис“ е книга, която разкрива тийнейджърския живот от грозната му страна. Алкохол, купони, разврат, лъжи и интриги – това са нещата, интересуващи голяма част от днешните тийнейджъри. Книгата ще бъде интересна за младите читатели и полезна за техните родители. Дали ще успее да разкрие истината за самите нас, такава, каквато е?

Автор: Димитър Койчев