Искам, искаааам! – тайната на Марти за справяне с тръшкането

Когато децата навлязат в предучилищна възраст, хем започват да овладяват основите на четенето (разпознаване на букви и звукове, сричкуване, свързване на букви в срички и думи), хем се отключват и поведенчески особености, които могат да им пречат на общуването с околните и активната социализация. Тръшкане, пробване на родителските граници, разхвърляне, лъжи, клюкарстване и кошмарни маниери – всеки родител познава тези признаци на порастването на малкото му ангелче.

Как да се справим с неприемливото поведение и лошите навици? Как да помогнем на детето дори да се научи да чете по-лесно? С помощта на поредицата „Ставам по-добър“ на изд. „Клевър бук“. В нея ще откриете шест богато илюстровани книги, подходящи за деца от 4 години нагоре, които покриват различни теми:

Когато избирате книги от поредицата, най-разумно е да вземете онези, които съответстват на поведението на детето Ви. Разбира се, нищо не пречи да прочетете историите и „превантивно“, за да могат малките слушатели да преживеят поведението на героите и да знаят какво би ги очаквало, ако и те проявят подобни качества/поведенчески реакции.

Книгите са с малко текст и с голям кегел (размер на шрифта), което улеснява самостоятелното четене при начинаещите читатели, а и времето за задържане на вниманието на по-малките. Ситуациите, в които изпадат героите, са често срещани и разпознаването на собственото поведение е лесно. Предложените решения са полезни както за децата, така и за родителите, които успешно могат да ги използват като тактика за справяне с неприемливо поведение.

„Искам, искаааам!“ разказва за Марти, който не може да се справи с разочарованието. Той непрекъснато се тръшка, независимо дали хапва бисквити със сестра си, получава нова раница или играе с приятели. Ако не стане на неговата, писъците и тръшкането са гарантирани.

Поведението на Марти в училище е различно. Там той не може да се държи по обичайния начин, защото учителят му си има любимо правило, което гласи:

„Каквото получиш, това е и не се ядосваш.“

Марти е доволен, че у дома не подозират за омразното правило и катеричето може безнаказано да се държи зле с останалите.

Един ден, когато сестрата на Марти избира „момичешки“ филм и започва да се тръшка да го гледат, героят първосигнално изрича правилото от училище, за да убеди сестра си, че трябва да отстъпи. Обратът, който настъпва в семейството, е впечатляващ. Въвеждането на правилото „Каквото получиш, това е и не се ядосваш“ у дома превръща Марти в спокойно дете, което умее да общува по-добре със семейството и приятелите си.

Като родители, често не успяваме да погледнем на поведението на децата си отвисоко и започваме да търсим съвети и трикове в книги по родителство и курсове. Хубаво е да сме наясно с последните научни изследвания, разбира се. Но стотиците книги със съвети не гарантират незабавна помощ при справянето с нещо толкова обичайно като тръшкането. То обикновено е опит на детето да се наложи и да получи внимание. Историята на катеричето Марти е чудесен урок по родителство – правилата трябва да съществуват, да се налагат и да се спазват – както от децата, така и от налагащите ги. 

Джули Гасман създава лек и приятен текст, който на пръв поглед не изглежда специален, но влияе благотворно на децата, които имат проблеми с тръшкането и разочарованието. Често тяхното поведение се дължи именно на липсата на правила и отстъпването на родителите назад. Книгата дава великолепната идея за въвеждане на правила както у дома, така и в училище; правила, които са ясни и точни.

Илюстрациите на Сара Хорн допринасят за лесното четене на историята, защото са свежи и ярки. Децата може и да се посмеят на реакциите на Марти, нарисувани по забавен начин, но със сигурност ще се замислят как изглеждат самите те в подобна ситуация. Преводът от английски език е на Виктория Илиева.

 

 

Вземете книгите от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.