Искам да знам: Човешкото тяло

Енциклопедиите от поредицата „Искам да знам“ на изд. „Хермес“ са отлично попадение. Интересни и чудесно оформени, те са незаменим помощник и в уроците по география и биология. След прегледа на изданието, посветено на планетата Земя, идва ред и на изумителните тайни на човешкото тяло.

„Искам да знам: Човешкото тяло“ е разделена на части, посветени на различните органи и системи в човешкия организъм. Докато прелиства страниците и чете кратката, но ясна и пълна с любопитни факти информация, читателят ще научи всичко за мозъка, скелета, мускулите, сърцето, различните сетива и още, и още.

Схематичното поднасяне на иначе сложната материя, каквато е биологията, помага за по-лесното възприемане на знанията и бързото им осмисляне. Комбинацията на текст с илюстрации допълнително улеснява читателя и му помага да подреди наученото за сложната система на човешкия организъм.

Невероятните факти и причудливи рекорди, посветени на човешкото тяло, допълнително улесняват запомнянето на поднесената от авторите информация и превръщат биологията в интересен предмет за учениците. 

Освен основна информация за човешкото тяло, съставителите на енциклопедията са включили в нея и раздели за различните „врагове“ на тялото – вируси, бактерии, паразити. Растежът на децата и появата на човека от зародиш до бебе също са представени по приятен начин. Не липсва дори рецептата за човек, чрез която читателят се запознава с уникалната структура на човешкото ДНК.

Енциклопедията завършва с постиженията на съвременната наука и посоките, в които работят учените, както и с азбучен показалец (задължителна част за този тип четива).

Поредицата е подходяща както за по-големите ученици (5-8 клас), така и за по-малките деца, които проявяват интерес към науката.

Знаете ли, че…

през 1665 г. Робърт Хук открива клетките и ги оприличава на тесни монашески килии?

един милиард неврони има в човешкия гръбначен мозък?

…големият восъчен молец чува 150 пъти по-добре от хората?

Тутанкамон е бил със счупен крак, когато е починал?

Тези и още изумителни факти открихме в енциклопедията „Искам да знам: Човешкото тяло“ (изд. „Хермес“).