И тази година русенци предават стара хартия за нова книга

За седми път Русе ще се нареди сред градовете, раздаващи „Стара хартия за нова книга“. Кампанията под надслов „Почисти и прочети“ насърчава грижата към природата и любовта към четенето. Тя се организира от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ с подкрепата на Община Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Предстоящото е нейното десето поред издание.

Сцена на тазгодишното събитие ще бъде площад „Свобода“. На 11. септември от 10.00 до 13.00 ч. всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на инициативата. За всички деца, донесли допълнителни 5 кг., е подготвена изненада – специалното издание „Пазители на планетата“. Така в рамките на празничния ден едно дете може да получи до две различни книги.

Но това не е всичко. В придружаващата музикална програма ще се изявят младите таланти на града – Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“, Фолклорен ансамбъл „Здравец“, Школа по народно пеене, Детска вокална група „Слънце“, Клуб по спортни танци „Настроение“. Всички състави и формации са част от Общинския детски център за култура и изкуство.

Вече шест години Община Русе е сред рекордьорите на СХНК – общо 13 634 русенчета са предали 73,2 тона стара хартия и така са спасили от изсичане 952 дървета. В замяна на това малките екоактивисти са получили повече от 16 830 нови книги.

Организатори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателство „Ентусиаст“ и фондация „Културни перспективи“. Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, maikomila.bg, azcheta.com, detskiknigi.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, az-jenata.bg, noviteroditeli.bg, purvite7.bg. Каузата е подкрепена от „Албо груп“ и издателствата „ТРУД“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Просвета“, „Artline studios“, „ФЮТ“, „Златното пате“.