Художникът Любен Зидаров става доктор хонорис кауза на НХА

Обичаният от поколения българи художник Любен Зидаров ще бъде удостоен с титлата doctor honoris causa – това обяви екипът на Националната художествена академия, присъждащ почетното звание. Събитието ще се проведе на 4. май, сряда, от 16:00 ч. в галерия „Академия“.

Любен Христов Зидаров е роден през 1923 г. в гр. Велико Търново. Завършва живопис в Художествената академия в курса на проф. Илия Петров. 30 години от професионалния му път са посветени на илюстрацията – той дава лик на стотици произведения от българската и световната литературна класика като приказките на Ханс Кристиан Андерсен, Николай Райнов и Ангел Каралийчев, книгите „Островът на съкровищата”, „Том Сойер” и „Чичо Томовата колиба”, приключенските романи на Жул Верн, Майн Рид и Карл Май, поезията за деца на Асен Разцветников и Леда Милева и редица други. Автор е на едни от първите български комикси и съосновател на популярното някога детско списание „Славейче“. От края на 70те години той преоткрива за себе си акварела и маслената живопис, в която развива т.нар. „сатирична“ линия.

Тържественото събитие по присъждането на почетното звание ще се състои на фона на ретроспективната изложба на Зидаров в галерия „Академия“ на ул. Шипка 1. Изложбата носи името „Отсечки” и показва както известни, така и непредставяни досега произведения в областта на живописта, графиката, илюстрацията и приложния текстил. Те обхващат над 70-годишен период и показват знаковите моменти от творческото развитие на най-възрастния активно работещ художник в света. Експозицията ще може да бъде разгледана до десети май.