Художникът на „Божаните“

Дойде време да ви запознаем и с човека, направил великолепните илюстрации на книжките от поредицата „Малката Божана”, защото (както знаем) грабващите окото илюстрации са задължителни за хубавата детска книга.

Художник на „Божаните“ е Костадин Костадинов. Той е роден на 21 март 1962 г. в с. Белозем, област Пловдив. Селото, в което живее и работи художникът, е популярно с факта, че от 2005 година в него ежегодно се празнува Ден на белия щъркел, а миналата година там се проведе IX–тия Международен фестивал на белия щъркел.

Костадин Костадинов завършва първо Художествената гимназия „Цанко Лавренов”  в Пловдив, а след това и Националната художествена академия със специалност илюстрация и графичен дизайн на книгата.

Работи като художник на свободна практика предимно в областта на детската илюстрация, графичния дизайн, графиката, живописта и витража. Освен трите книги от поредицата за Малката Божана е илюстрирал още и детските книжки “Как се оцветява крава” от Зоя Василева, „Чудото на сензорите” и „Човекът с небето” от Божана Апостолова.

Има самостоятелни картинни изложби в галерии в България, Германия, Франция, Гърция, САЩ и др.

Негово дело (проект и изработка) са витражите на католическата църква „Св. Франциск” в село Белозем, на манастира „Св. Максимилиан Колбе” в гр. Раковски и новата Католическа катедрала „Св. Йосиф” в София.

Костадин Костадинов също така е автор и издател на серията илюстровани карти на България, културните и природни обекти на ЮНЕСКО в Европа, както и илюстровани карти на забележителности на отделни градове и региони в България.

В последно време интересите му са насочени в областта на екологията, опазването на биологичното разнообразие и други природозащитни дейности. Занимава се с организирането на различни форми на екотуризъм в района на влажната зона „Кисимови дупки” край Белозем.

 Автор: Лора Филипова