Хавиер Качо представя книгата си за деца „Приключенията на Пити на Антарктида“

Испанският учен, полярник и писател Хавиер Качо представя книгата си за деца „Приключенията на Пити на Антарктида“ (изд. Таралеж) на 13 октомври от 18:30 часа в Музея по палеонтология в Ректората на Софийския университет.

„Прекрасно е, че българските малки читатели ще могат да отгърнат страниците на тази чудесна книга и да се потопят в могъщия, красив и враждебен свят на снежната принцеса Антарктида.“ – думи на проф. дн Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт и ръководител на българските полярни експедиции.

Книгата разказва за незабравими приключения, забавни ситуации и опасни перипетии, в които попада малкото кученце Пити, което пристига на Антарктида като част от научна експедиция. „Приключенията на Пити на Антарктида“ е илюстрирана от Борис Стоилов и е подходяща за читатели над 10 години.

Хавиер Качо е испански учен, полярник и писател. Участва в шест испански антарктически експедиции, а през 2020 г. е част и от 28-ата българска експедиция до ледения континент. В резултат на многогодишните си изследвания написва книгите „Антарктида: озоновата дупка“, „Амундсен – Скот: дуел на Антарктида“, „Шакълтън, несломимият“, „Аз, Фрам“, „Героите на Антарктида“ и други. През 2020 г. един от островите край Антарктида е кръстен Качо като признание за големия принос на Хавиер Качо за популяризирането на Антарктида и за дългогодишната му подкрепа за българската антарктическа програма.

Борис Стоилов работи повече от 25 години в областта на илюстрацията и оформлението на книги за деца. Има повече от петстотин илюстрирани произведения, предимно от класически автори, за различни издателства по света.