„Грозното патенце“ за малките читатели

Класическата приказка на Ханс Кристиан Андерсен за малкото патенце, което по нищо не прилича на събратята си в гнездото, поради което е обявено за грозно, е известна на всички. В панорамната книжка „Грозното патенце” (изд. Хермес), от поредицата „Весели панорамни книжки“, историята е преразказана пределно опростено, с кратички изречения, което я прави достъпна и за най-малките читатели. Всичко това ви дава възможност бързо да прочетете приказката с малкото си дете, преди да се е отегчило и нещо друго да е привлякло вниманието му. А ако някой етап от съдбата на грозното патенце привлече вниманието му особено, сте свободни да дадете допълнителни разяснения и примери.

Възприемането на приказката от малките читатели е улеснено от хартиените фигурки, изскачащите при разгръщането на всеки разтвор. Те безотказно привличат детския интерес и немирни ръчички. Спокойно можете да използвате шарените илюстрации и хартиените фигури не само за онагледяване на случващото се в приказката. 4-годишната ми дъщеря, например, с удоволствие брои яйцата и патета в гнездото, както и прелитащите над реката лебеди.

Важно е да отбележим, че при този тип адаптиране на класически произведения за по-малките читатели винаги има риск да се загубят голяма част от красотата и внушенията им. Панорамната книжка „Грозното патенце” няма как да донесе насладата от пълната версия на оригиналната приказка, но е добър вариант за въвеждане на малките деца в света на Андерсеновите герои.

Прочетете и ревюто за „Червената шапчица“.

Автор: Лора Филипова