Как се отглежда “Гривесто дете-коте”

Зает баща, който не прекарва много време със сина си. Дете, което вече е свикнало с постоянното отсъствие на баща си и може да се забавлява само. Звучи ви познато, нали? Дори може би сте в ролята на някоя от страните в тази конфигурация? Само израелският писател Етгар Керет обаче може да ви разкаже такава банална история с помощта на гривесто дете-коте и капитан на летящ кораб, който освобождава редки животни от зоопарковете.

„Гривесто дете-коте” (изд. Жанет 45) е книга за четене точно покрай празници, когато цялото семейство се е събрало заедно. Това е времето, когато родителите могат да загърбят сериозните си „възрастни” задачи и ангажименти и да направят опит да влязат в света на децата.

Всяко дете е гривесто дете-коте – рядък вид, който не сме срещали преди да станем родители и чийто привички не познаваме. Книгата може и да изглежда като детска, но тя е също толкова и книга за възрастни. С леко и иронично подбутване тя им напомня, че отглеждат уникално същество, което има нужда от тяхното безрезервно внимание и любов. Керет намига на родителите с типичното си чувство за хумор и елегантно ги кара да се замислят дали не е най-добре да последват примера на капитан Авакум и да изучат децата си, докато все още имат такава възможност.

Книгата е подходяща за четене от деца на възраст над 7 години (по-малките също ще слушат с интерес, но няма да могат да осмислят философията, вложена в такста от израелския писател). Илюстрациите са дело на Авиел Басил и, ако се чудите какво да подарите на забързаните родители, това е един от най-подходящите подаръци!

Автор: Лора Филипова