Гоблини – необичайни герои на обичайна мисия

Филип Рийв е много популярен и награждаван във Великобритания детски писател, който обаче у нас беше представен преди повече от 10 години с издание на „Смъртоносни машини“ със съмнително качество и трудно намираемо по книжарниците в момента. Докато не се появиха бандите „Гоблини“ благодарение на изд. Дуо Дизайн.

Гоблините живеят в Разцепена скала, разделени на племена, като всяко от тях обитава различна кула на Цитаделата – седалище на някога всемогъщия Господар Лич. Основните им занимания и интереси включват бой, блъскане, набези, грабежи и трупане на богатства. Именно на този фон Рийв заплита типична фентъзи история с интересен набор от герои (всеки е нетипичен представител на своя вид), които се събират в задруга, но без Пръстена. Wink

На първо място е Скарпъркльощав, дребен гоблин, който не обича битките и изпитва странно влечение към трупането на знания чрез „бърсалките“ (познати на хората като книги, а според гоблините полезни единствено на финала на престоя в тоалетната). Колко необичаен гоблин е Скарпър става ясно от това изречение:

„От нея Скарпър научи значението на думи, неизвестни на никой гоблин преди него, като любезност и мираж.“

Хенуин е син на сиренар от Адерак, който обаче мечтае за приключения, спасявания на принцеси и битки със страховити противници. Неумението му да върти меч и пристъпите на страх са пренебрежими подробностиФактът, че не може да разпознае гоблин, когато го срещне, е основната причина да се сприятели със Скарпър.

Нед – едва ли сте се досетили от името, че става въпрос за принцеса, чието цяло име е Елинед. Тя е точно обратното на принцесите от приказките, които мечтаят да открият своя принц и да се омъжат за него. Всъщност Нед посреща с радост пленяването на кораба й от великан, по време на пътуването към бъдещият й съпруг. Да не пропускаме тримата „магьосници“ от Самурения конклав, тръгнали на мисия да седнат на трона на Господаря Лич, за да могат да властват над Разцепена скала и околните земи. Вече се досещате, че и те определено не са това, което очаквате. Историята е подправена и с облачни девици, драконети и гнусните жаблини – обитатели на съседното блато.

Тази пъстра банда от несъвместими персонажи се оказва забъркана в общи приключения, които накрая ги отвеждат във вътрешността на Цитаделата и към трона на Господаря Лич, при това с чудесно чувство за хумор. Ще седне ли някой на него и какви са изкушенията на властта, оставям на Филип Рийв да ви разкаже. Без съмнение преживените опасности изкарват най-доброто от характерите на Скарпър, Хенуин и останалите. Какъв е смисълът на приключенията обобщава най-добре именно гоблинът:

„Това е проблемът с приключенията. Докато се случват са много, много страшни и неприятни, влиза ти блатна вода в ботушите, лапите ти се мокрят, всичко те боли и чудовища се опитват да те убият, така че просто искаш приключенията да свършат. А когато наистина свършат, като че ли започват да ти липсват и ти се иска да започнат отново.“

Със своите малко над 300 страници и илюстрации от самия автор „Гоблини“ е за малко по-упорити и опитни малки читатели. Историята е увлекателна, пълна с хумор и обрати. Най-ценното е, че предлага различна перспектива към традиционните образи на принцесата, смелия герой, кръвожадните чудовища, както и размисъл за смисъла от стремежа към власт и приятелството.

Автор: Лора Филипова