Гнусно-вкусните рецепти на Роалд Дал

Роалд Дал е един от най-любимите ни приказници! Матилда, Чарли и Уили Уонка, Джеймс и Джордж – това са само част от неговите изключителни персонажи, които те карат да им симпатизираш, да страдаш заедно с тях и да ликуваш, когато гаднярите си получат заслуженото.

Освен забавните сюжети в книгите на Дал, едно нещо няма как да не ви е направило впечатление – авторът НИКОГА не пропуска да разкаже за някоя вкусотия, която ти пълни устата със слюнка и ти се иска да изтичаш до магазина, за да си я купиш и излапаш НЕЗАБАВНО! За съжаление никъде не бяхме срещали пухкаво-уханни млечни вълшебства, карамели за коса, киселчета и дори супа за вещици, а рецептите бяха толкова добре скрити, сякаш самият Уили Уонка ги пази за своя наследник.

Но… дойде времето всичко това да бъде поправено! Вече сами можете да си приготвяте гнусно-вкусни ястия, които се топят в устата. Как? Като следвате рецептите от книгата „Изключително гнусни рецепти и други вкусни удоволствия“ (изд. „Ентусиаст“). Варени плужеци, кюфтета от кал, спагети „Гърч“, надупчени шоколади или горещ сладолед за студени дни – тези и още много невероятни рецепти (при това напълно пригодни за хапване!) ви очакват на страниците на необичайната готварска книга. Ето какво избрахме да ви покажем ние по време на „Вкусна седмица“ 2016 🙂

Паят на Док Спенсър

Док Спенсър е герой от книгата „Дани – шампион на света“. Приспивателните му хапчета са главната съставка в лакомството, с което Дани и баща му бракониерстват фазани в гората на Хейзъл. Лора избра да приготви специалния хрупкав пай, който по традиция се приготвя от г-жа Спенсър и гарантира, че в рецептата няма приспивателни, но за сметка на това е много вкусен и питателен. Особено ако тръгвате на опасен среднощен лов 🙂

,,Пред мен се поЯви най–огромниЯт и красив пай на света.
Той беше покрит от всички страни – отгоре,
отстрани и отдолу – с апетитна златиста коричка.“

– из „Дани – шампион на света“, Роалд Дал

Необходимите съставки са: шунка, твърдо сварени яйца, майонеза, настъргано сирене чедър (може да замените спокойно с кашкавал ;)), сол, черен пипер, кори за баница, масло и сусам. Ето какво сътвори Лора (в снимки):

Този пай наистина е вкусен, а освен това е подходящ за хапване със семейството, а и за рождени дни. В книгата препоръчват да го сервирате с гарнитура от сладка царевица и варен грах.

Киселчета

Киселчетата са подвеждащо кисели 🙂 Всъщност рецептата предлага изкушение за любителите на сладкиши. С нейното приготвяне се захвана Диана Василева-Дици, вдъхновена от следния цитат:

„Имаше дъвчащи захарни пръчици и съскащи бонбони от Китай,
пенливи и цвърчащи дражета от Африка, гъделичкащи стомаха
плодови близалки и сочни желета от островите Фиджи,
оближи устни и киселчета от Страната на среднощното слънце.“

– из „Жирафът, пеликанът и аз“, Роалд Дал

Не пропускайте да видите какво се получи с киселчетата и какви въпроси задават децата в следното видео:

Запазваме си правото да ви покажем рецепти за напитки от книгата „Изключително гнусни рецепти и други вкусни удоволствия“ (изд. „Ентусиаст“). 

Автор: Лора Филипова