Гласуването в награда „Бисерче вълшебно“ 2020 се удължава до 22 септември

С още няколко месеца ще разполагат децата от 5 до 16 г., за да подкрепят номинираните за Награда „Бисерче вълшебно“ книги. Гласуването се удължава, за да се запази основната цел на инициативата – насърчаване на четенето и физическата среща на децата с книгите в училищата и библиотеките.

Кампанията за насърчаване на грамотността чрез четене е първата в България, която приканва децата да изразят мнението си за новопубликувани художествени и нехудожествени заглавия. Списъкът с номинациите е наличен в уебсайта на наградата – www.biserche.com, а децата могат да избират между 134 книги, издадени през 2019 г.

Организаторите виждат в удължаването на сроковете отлична възможност за провеждане на лятно читателско приключение „Бисерче вълшебно“. Освен онлайн срещи с писатели, илюстратори и преводачи, те подготвят разнообразни събития, които да подпомогнат децата да открият магията на четенето. Всички идеи ще бъдат публикувани след 1 юни в сайта на наградата и ще се проведат с подкрепата на библиотеките в страната през лятната ваканция.

„Книгите предлагат отлични възможности не само за развитие на уменията за самостоятелно четене, но и учене чрез игра. Лятното приключение „Бисерче вълшебно“ ще ги провокира да играят, докато четат и да си задават въпроси за света около тях.“ – споделя Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.

Учителите и училищните библиотекари могат да използват лятното приключение и удължаването на срока за гласуване като стимул и читателско предизвикателство към своите ученици.

„Обстоятелствата налагат срокът за гласуване за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” 2020 да бъде удължен. Смисълът на книжната награда е да срещне децата с най-хубавите новоиздадени детски книги и те да решат коя е най-добрата. Нека дадем време на детското жури да се наслади на прекрасните книги и качествено да направи своя избор.“ – допълва Антоанета Йорданова, училищен библиотекар от ОУ „Любен Каравелов“ – Попово.

Награда „Бисерче вълшебно“ 2020 се организира от фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката и под патронажа на министър Красимир Вълчев. Кампанията е частично финансирана от Програма „Култура“ на Столична община за 2020 г.

Партньори на инициативата са Фондация „Глобални библиотеки – България“, Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Асоциация „Българска книга“, Заедно в час, Premio Travel. Медийни партньори са сайт Azcheta.com, Дарик радио, Детски дневник, NGOBG.info, Danybon.com.