Френски деца опознават България чрез мартенички

Избрахме да ви поздравим с днешния празник като ви разкажем как група френски деца опознаха България благодарение на традициите ни, по-специално изработването и закичването с мартенички на 1 март. За събитието, състояло се на 28 февруари, ни разказа Валентина Шумкова, която преди 2 години сподели своите и на сина си впечатления от градската библиотека в малкия френски град, в който живеят. Честита Баба Марта!
„В училището на сина ми се провежда всяка година ден на Европа и се избира една страна, която ще се презентира. Тази година беше България. Бях показала мартеничка на учителката и тази традиция много ги впечатли.
На самия ден имаше няколко ателиета по различни теми: географско положение, знаме и химн, българска народна приказка (избраха да четат „Златното  момиче“ и „Дядо и ряпа“). Проведе се и ателие за изработване на мартеница и ателие диапорама „България“. Тук се включих и аз с презентация на страната ни – традиции,обичаи, природа, ястия, традиционни носии, азбука, столица и известни българи.
Всички деца от училището (около 160) бяха разпределени в групи, които минаваха през различните ателиета. За децата имаше дрес-код: всички бяха облечени в бяло и червено.
Изработването на мартеници се оказа много любимо занимание. Децата бяха много впечатлени и с голямо желание правиха своите мартенички. Имаше 2 модела – Пижо и Пенда за по-големите и тип „гривничка“ за по-малките. След направата им, мартеничките бяха закичени на импровизирани „дръвчета“ в училището. За съжаление времето беше много лошо и „дръвчетата“ бяха разположени в класните стаи.“