Фондация „Америка за България“ връчи наградите ‪#‎ВМУЗЕЯСМЕ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

За втора година Фондация „Америка за България“ връчи наградите #ВМУЗЕЯСМЕ, чиято цел е поощряване на добри практики за привличането на различна публика и организиране на детски и семейни програми за достъп и различни партньорства в музеите, галериите и културните организации.

„Тази година конкуренцията беше голяма. Получихме петдесет и пет проекта в трите категории: „Най-добра работа с деца“, „Най-добра работа със семейства“ и „Най-добро партньорство“.“, разказват от фондацията.

Церемонията по награждаването се състоя на 23 юни в “Дома на хумора и сатирата” в Габрово. Кметът на града – Таня Христова, връчи наградата в категория за „Най-добро партньорство“ на  Художествената галерия в град Добрич за техния проект „Слово и образ” в партньорство с 4 детски градини, 6 училища и 4 летни училища в града. До момента през програмата са преминали над 1 200 деца.

В категория „Най-добра работа със семейства“ наградата връчи доц. д-р Светла Димитрова, директор на Етнографски музей на открито „Етър“. Победителят в тази категория е Национален военноисторически музей София за проекта „Ден на бащата в НВИМ“.

Надя Захариева, директор „Изкуство и култура“ във Фондация „Америка за България“ връчи наградата за „Най-добра работа с деца“ на морски клуб „Приятели на морето“, Варна, за техните програми „Детско морско училище“, което дава възможност за социална интеграция на деца в неравностойно социално положение посредством морски спортове – гмуркане, начално водолазно обучение и ветроходство.

Фондация „Америка за България“ реши да даде още една, поощрителна награда в размер на 1,000 на библиотеката при Народно читалище „ Светлина – 1929г.”, с. Труд за различните атрактивни инициативи в библиотеката.

Журито на #ВМУЗЕЯСМЕ бе в състав: Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум, Яна Бюрер-Тавание, съосновател на платформата за доброволчество TimeHeroes, Олга Ковган, управител на културен гайд „Програмата“, Ива Таралежкова, председател на Форум „Гражданско участие“ и Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации“ във Виваком. Във всяка от категориите наградата е само една и е в размер на 5,000 лв.