Фондация „Глобални библиотеки – България“ връчи четвъртите си годишни награди

Четвъртите Годишни награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“ бяха връчени на 24 ноември 2020 на тържествена церемония в клуб „Перото” в рамките на Националния форум „Библиотеките днес: Умения на 21. век”.

Петчленно жури с председател доц. Георги Лозанов и членове проф. Владимир Атанасов, Георги Константинов, доц. Марин Бодаков и Снежана Йовева излъчи победителите в четири категории – Национална медия, Регионална медия, Спомоществовател и Публична институция, допринесли за популяризирането на дейността на обществените библиотеки в България.

В категория „Национална медия“ носител е вестник „Труд”. Той бе номинация на Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе за обективното, задълбочено и последователно отразяване на дейността на библиотеката като обществена институция, изпълняваща мисия по приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряване на равен достъп до информация, култура, знание и услуги. В поредица от 11 материала журналистката Весела Ангелова отрази подготовката, провеждането и резултатите от състоялата се през септември VII Международна научна конференция „Еволюция срещу революция или за моделите на развитие“.

В категория „Регионална медия“ бяха получени 14 номинации. Наградата получи Телевизия Видин (ТВВ) след номинация на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” – Видин. Двете организации са изградили успешно сътрудничество, благодарение на което от февруари 2020 година, като съвместна продукция на ТВВ и Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“, стартира предаването „Книга за компания“.

В категорията „Спомоществовател“ измежду 10 номинации беше отличена американската фирма  InMusicBrands – отново номинация на русенската регионална библиотека. Фирмата дарява музикални инструменти на обща стойност 9 708 лв. за създаването на съвременна музикална стая. Благодарение на тяхната подкрепа библиотеката привлича на младите хора с компактни кийборд и мастер кийборд, стейдж пиано, усилватели, духови контролери, електронни барабани, активни тонколони, грамофон, микрофони, слушалки, DJ контролен пулт висок клас, както и по-масови пособия за най-малките читатели и родителите им.

В категорията „Публична институция“ носител на наградата стана община Лясковец – номинация на Народно читалище „Напредък-1870” за успешно планиран и  реализиран проект „Ремонт и обновяване на читалище „Напредък – 1870” – гр. Лясковец”, финансиран от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 с обща стойност 435 776.17 лева.  С осъществените строително-ремонтни дейности най-значимата културна институция в община Лясковец се превръща в модерен и притегателен център за местната общност. С цялостното обновяване на материално-техническата база,  емблематичната сграда на читалището не само придобива съвременен облик, но и предоставя идеални условия за развитие на художествено-творческа, образователна, културно-информационна и библиотечна дейност. Осигурен е и достъп на хора с увреждания.

Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“ са учредени в изпълнение на мисията и целите ѝ за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.

Знакът на годишните награди е стилизирано пластично изображение, изработено от художника Павел Божерянов. Наградите нямат друго материално изражение освен художествения си знак.

Фондация „Глобални Библиотеки – България“ е приемник на проект „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки“, в рамките на който 960 обществени библиотеки в цялата страна бяха снабдени с компютърна техника за безплатно ползване от гражданите. Днес фондацията работи в партньорство с библиотеките за създаване на повече възможности за приобщаване на гражданите към цифровото общество. В настоятелството на фондацията влизат Министерството на културата на Република България, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националният дарителски фонд „13 века България“, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация и Съюзът на народните читалища.