Фондация „Детски книги“ гостува на четяща Стара Загора

„Четяща Стара Загора“ е част от националната кампания „Маратон на четенето“, организиран от Българската библиотечно-информационна асоциация.

Тази година, в рамките на 17-ото поредно издание на Маратона, Вал Стоева от фондация „Детски книги“ гостува на две старозагорски училища – IХ ОУ „Веселин Ханчев” и II ОУ „Петко Р. Славейков“. С помощта на Библиотека „Родина“ тя се срещна с ученици от първи до четвърти клас, за да поговори с тях за книгите, номинирани в награда „Бисерче вълшебно“ 2022.

Представените книги създадоха поле за дискусия по множество теми:

  • за така любимите на децата приключения, реални като в „Малки хора, големи мечти: Даян Фоси“ на изд. „Timelines“ и измислени като в „Уорън 13-и и всевиждащото око“ от същото издателство;
  • за така необходимата емоционална интелигентност, обсъждана с помощта на „То е ясно каква история“ на изд. „Рибка“ и „Прегръдката“ на изд. „Хермес“;
  • за алтернативните маршрути през историята, начертани в „Хроники. Наука и технологии“ на изд. „Timelines“ и „Исторически атлас“ на изд. „Сиела“;
  • за пренебрегваната в детските книги, но винаги актуална тема за политиката („Животните избират президент“ на изд. „Мармот“ и „Шантавата министърка“ на изд. „Прозорче“)
  • за приятелството, семейството, интригуващите герои в книгите за малки и големи и за вълнуващите книги в категория „Нещотърсачи“ – част от всички 121 номинирани заглавия.

Децата разлистиха поверените им книги, споделиха кои от тях познават и харесват и зададоха своите въпроси. По-малките ученици показаха рисунките си, вдъхновени от прочетеното.

 

Снимки в статията: учителите от IХ ОУ (на корицата и най-долу) и от II ОУ