Флупи и водата

Водата е една от най-важните съставки за човечеството. Тя е точно толкова ценна, колкото и въздухът; без нея хората не могат да съществуват. За да обърнем внимание на животворната течност, в два поредни дни Detskiknigi.com отбелязва Световния ден на водата (официалната дата е 21 март). Освен интересните факти и прелюбопитни тайни за океаните, моретата и подводния свят, които събираме в категория „Забавната наука“, ще ви запознаем и с едно странно наглед същество, свързано с водата.

Флупи е нещо като риба с крила. Умее да плува бързо, да ходи (ама бавничко!), а когато се измори, може и да лети. Животинчето живее в средата на една гора, в езеро с чиста и прясна вода. Супер, сигурно ще си помислите? Да, ама на Флупи един ден му доскучава и решава да отиде на екскурзия, за да види света. Негов спътник е приятелят му Охльо. Поели на път, двамата приятели скоро се изморяват да вървят и Флупи отлита в търсене на храна. Докато лети над китно селце, хвъркатото животинче зърва река и се гмурва в нея, но за нещастие водата ѝ се оказва силно замърсена! Добре, че Яна и Камен го откриват на речния бряг и полагат усилия да го спасят…

Защо Флупи се разболява? Както става ясно от книжката „Флупи и водата“ (МОСВ), предназначена за децата в детската градина, замърсяването на водите причинява страдания не само на рибите, но и на самите хора. Героите в книжката разказват на малките читатели колко е важна водата за съществуването ни и кои са причинителите на замърсяване. В края са изведени съвети за опазване на водите, които ще са полезни не само на децата, но и на възрастните.

„Флупи и водата“ е част от много интересна програма на Министерството на околната среда и водите за насочване на детското внимание към опазването на околната среда, реализирана в периода 2003 – 2004 г. Програмата е част от международен проект, първоначално създаден в Белгия, но после адаптиран за още 12 страни-членки на Европейската мрежа за комуникации по околна среда Green Spider. В първия си етап програмата засяга децата от детските градини, на които МОСВ раздава книжки за Флупи, различни игри, посветени на околната среда, видео-касети с анимирана версия на книжките и дори кукла за ръка Флупи, с помощта на която учителите да обясняват на малчуганите различните концепции за опазване на околната среда. Тъкмо в този етап ние също получихме книжката за Флупи. Повече за целите и идеите на проекта ще откриете тук.

Флупи е измислен от Вилфрид Ванделе, а ярките илюстрации са дело на Тини Баутерс. Ето и видео, което открихме в YouTube:

Автор: Вал Стоева