Философски закуски за малчугани: Уважение и неуважение

Философската закуска звучи приятно: хем похапване, хем можеш да си поговориш по най-различни теми с приятелчетата.

Но каква е идеята зад мъничките книжки на Брижит Лабе и Мишел Пюеш? Горе-долу същата. Те просто искат да ни провокират да се замислим над купищата важни неща, които ни се случват и да си поговорят с нас за по-добрите спорове, за по-правилните действия.

За разлика от другите четива с поука за мъници, в малката книжка няма да срещнете размахването с пръст на възрастните, наставленията защо да НЕ правим това или онова. Авторите само разказват за различни ситуации, в които изпадат децата (а всъщност и възрастните!) и им предлагат да помислят кой вариант на действие ще изберат.

В подхода на авторите към малките им читатели се крие тайната на мъничките симпатични книжки от поредицата „Философски закуски“ – те са убедени, че децата знаят много добре кое е правилно и кое не, но просто трябва да им се покажат различни пътища за действие. А изборът… Изборът трябва да вземе всеки сам.

В „Уважение и неуважение“ двамата автори разглеждат темата за уважението и подменянето й с послушание, учтивост, страх. Често изискваме другите да ни уважават, като ги плашим или пък се държим надменно, а очакваме да ни уважават. Друг път не уважаваме самите себе си, а се сърдим, че и хората не ни засвидетелстват уважението си. За да разгледаме тези философски въпроси, предлагам да поседнем, да си спретнем хубава почерпка и да си поговорим.

Примерите, изведени в книгата, са много поучителни. Приликите между мъдреца и мафиота, вмъкването на въпроси извън темата в разговорите с учителя, шпионските действия на майка спрямо дъщеря й и пренебрежителното отношение към продавачката са само част от описаните случки. Изводите в тях обаче са ясни: уважението е сложна работа. То е въпрос на правилна дистанция, изисква постоянно внимание и е заразно. Освен това е задължително условие за по-щастливо детство.

За да постигнете това щастливо детство, помислете сериозно по въпросите, зададени от Брижит Лабе и Мишел Пюеш и…похапнете с приятели!

Вижте как изд. „Точица“ организира своя философска закуска с малчугани:

  

Автор: Вал Стоева