Филип Пулман: Учениците намразват четенето и книгите заради метода на преподаване

Световноизвестният детски писател Филип Пулман, автор на трилогията „Тъмните му материи“, сравнява начина, по който се преподават книгите в училищата, с мъчение. Той счита, че учителите „болезнено“ разкъсват историите в опита си да тълкуват „какво е искал да каже авторът“.

Пулман прави този коментар на представянето на книгата си Grimm Tales for Young and Old, която представлява интерпретация на писателя на класическите приказки на Братя Грим.

Резултатът е, че учениците намразват книгите, коментира още Пулман. Вместо да бъдат изпитвани и изстисквани за верни отговори, на децата трябва да им бъде оставено време да се наслаждават на историите. Когато четеш книга, трябва да усетиш магията й, допълва авторът.

„Трябва да има много книги и много време да бъдат прочетени, а учителите трябва да оставят децата да се забавляват с тях.“

Господин Пулман отбелязва, че има случаи, в които дадена книга показва пълното влияние, което е оказала върху читателя, години по-късно. Това може да се случи дори след 20-30 години.

„В конкретния момент една книга може да породи толкова силно впечатление, че да не искаме да говорим за нея. Понеже е прекалено важна за нас.“

Писателят е на мнение, че не трябва да измъчваме децата да открият „истината“ за книгите. Нито да принуждаваме книгите да разкрият истината за себе си. Авторът прави това съждение на базата на личния си опит. За романа The Ruby in the Smoke, който написва през 1985 г., той получава редица оплаквания от деца, които изобщо не харесват неговата книга. Те я определят като „най-скучната на света“ и се чудят, защо изобщо е била написана. Пулман коментира, че не желае това да се случва никога повече, а то неминуемо ще става, ако книгите не престанат да бъдат „разкоствани“ в търсене на „скрития им смисъл“.

Авторът сравнява преподаването на литература с измъчването на жив човек.

„Когато измъчваш някого, не получаваш нищо, което да си струва да бъде получено, а само клишета. Това става и с книгите, когато учителите, под натиска на изпитната система, се опитват да изцедят „какво е имал предвид авторът“.

Пулман коментира още, че ако има такава власт, би закупил на всяко училище във Великобритания екземпляр от приказките на Братя Грим, британските народни предания на Катрин Бригс, колекция от италианските народни приказки на Итало Калвино, както и руските разкази на Александър Афанасиев. Писателят обобщава позицията си с цитат от Алберт Айнщайн:

„Ако искате децата ви да са интелигентни – четете им приказки, а ако искате да са по-интелигентни – четете им повече приказки.“

Как ще постъпите вие?

Превод: Мая Коларова

Източник: The Telegraph