Факти или художествена измислица? Какво да четат децата?

В последните години в световен мащаб се води дебат дали акцентът върху художествените текстове в училище не е прекален, четат ли децата достатъчно нехудожествена литература и не трябва ли да се набляга на четенето на такава литература от по-ранна възраст.

Еднозначен отговор не може, а и не е необходимо, да се даде, но няма съмнение, че е нужно децата да четат и нехудожествена литература (енциклопедии, атласи, биографии, справочници, списания, вестници), защото това им носи определени ползи. Провокирани от статия на Мелиса Тейлър в блога й Imagination Soup решихме да ви представим някои от тези предимства.

1. Допринася за изграждане на обща култура
Научаването на нова информация позволява на децата да натрупат обща култура. Колкото по-добра основа имат, толкова по-лесно ще им бъде да сравняват, да правят връзки и да разсъждават.

2. Обогатява речника и разширява кръгозора
Боравенето с разнообразна информация в множество области спомага за усвояването на нови думи, а богатият речник улеснява разбирането на по-сложни текстове.

3. Подготвя за учебните текстове в по-горните класове
С напредването в училище, и в живота, на децата все повече им се налага да работят с нехудожествен текст, което влияе пряко на успеха им.

4. Води до упражняване на стратегии за справяне с по-сложен текст
Четенето на нехудожествен текст си има особености. Детето има нужда да му ги обясните, както и да му подскажете стратегии за разбиране на написаното. Например, че не е необходимо да се чете линейно (последователно) и от кора до кора. Можете да му подскажете, че подзаглавията, разделите и бележките под линия улесняват разбирането и ориентирането в текста. Добра идея е да демонстрирате на детето как се използва азбучен показалец, как се четат карти, графики, таблици.

5. Представя информацията по подходящ за децата начин – най-често с големи, красиви илюстрации или снимки, заобиколени от кратки фактологични текстове за по-лесно запомняне.

6. Подклажда любопитството им – дава възможност на децата да се задълбочат в любима тема и да станат „експерти” в нея.

7. Позволява да дискутирате с детето факти и реални събития от ежедневието

Научни факти, исторически личности, географски забележителности, спортни постижения – всичко това е повод за обсъждане с малкия читател.

============================================================================

Вижте ревюта на нехудожествени книги, които са ни направили добро впечатление: Енциклопедия „Разгледай отвътре! Изобретенията”, Илюстрована енциклопедия „Земята, Моят първи Larousse на въпросите, Животни-рекордьори, „Зелени” енциклопедии, „Влаковете”, както и чудесните „Ваканция в средните векове” и „Вкусна география”, които може би не са стриктно нехудожествени, но пък си заслужават.

Превод и адаптация: Лора Филипова