Еврика!

Когато чуем думата „атлас“, обичайно си представяме или титана от древногръцката митология, или скучноватите сборници с карти от училище. Всъщност атласите са плод на човешкото любопитство, на порива да се опознаят нови пространства и стремежа към знание. Съвсем не е задължително те да са досадни и безинтересни, напротив – могат да бъдат забавни и безкрайно увлекателни. Такива например са атласите на Тиаго де Мораеш. След впечатляващите „Исторически атлас“ и Митологичен атлас“, тук е съвсем новият „Откривателски атлас“, отново с логото на изд. „Жанет 45“!

Тиаго де Мораеш запазва утвърдения формат и организация на книгите си – четивото е разделено на 12 части, фокусиращи се върху 12 различни сфери на изследователска дейност. Това не е лека задача, тъй като областите не спазват определени научни сфери, а са по-скоро тематични. Обобщено те представят: технологични, кулинарни, географски, медицински, спортни, творчески, космически, архитектурни, невидими, исторически, океански и идейни открития.

„В следващите 12 раздела ще намерите някои от най-изключителните открития на човечеството, както и хората, които са ги направили. Ще тръгнем от неандерталци, които си приготвят вечеря, и ще стигнем до роботи, кацащи на Марс…“

Авторът запазва шеговития си стил и лек саркастичен хумор, което обаче не означава, че атласът е неангажиращ. Напротив, информацията в него е огромна по обем, макар и събрана в организирани панорамни илюстрации и кратки текстове. Част от нея изисква определен опит и натрупани познания, а на места може да е от смущаващ характер, затова, въпреки изобилието от рисунки, книгата не е подходяща за малки деца. В ръцете на по-големите читатели „Откривателски атлас“ ще разкрие нови перспективи, ще изуми и въодушеви, ще насърчи към нови знания.

Откритията, които променят живота ни, са от най-различни естество. Могат да бъдат огромни и за тях да се говори с години, а могат да са почти незабележими. Могат да бъдат материални и физически (като костите на изчезнали видове, автомобилите и самолетите), а могат да са невидими, но значими (като разделянето на денонощието на часове, писането на домашни, законите). Независимо от вида си, тези гениални хрумвания са в основата на света такъв, какъвто го познаваме.

Книгата разкрива развитието на човешката цивилизация от нейната идейна страна. Прави връзка между уж незначителните пробиви в древността и съвременните технологии. Отваря очите за прозорливостта и нерядко смелостта на предците ни. Затова няма да е пресилено да кажа, че „Откривателски атлас“ е книжна възхвала на човешките ум и въображение. Той показва на читателите, че в тях самите също живее тази любознателна искра и жаждата към експерименти и иноваторство.

Атласът и този път се отличава с голям формат, твърди корици и луксозна изработка. Чудесен избор е за подарък и може да послужи за помощник в ученето. И помнете, че…

„Пица, велосипеди, плюшени мечета, интернет, видеоигри: някой е измисли всичко това (не един и същи човек, това би било абсурдно). Така че нищо не може да ви спре да направите следващото откритие, което ще промени света.“