Ема. Един прекрасен ден – първи стъпки в четенето с помощта на пиктограмите

Когато стане дума за четене, в ума на възрастния обикновено се появява картината на детето, забило нос в книгата, изпъстрена с букви. Четенето свързваме автоматично с умението да четем самостоятелно, а всичко отвъд декодирането на символите и превръщането им в смисъл остава на заден план.

Четенето е сложна дейност – овладяването му зависи от много фактори, а подготовката за самостоятелното четене започва дори преди раждането. Всяка прочетена дума, всяка илюстрация, всяко събитие в живота на детето предопределят дали читателският път на мъничето ще бъде лесен и приятен или ще прилича на бягане с препятствия. Създаването на интерес към четенето се случва още преди училище, а умението да следиш посоката на текста, да наблюдаваш детайлите и да предугаждаш какво предстои са сред най-важните умения, които родителят може да развие у детето си преди постъпването му в училище.

Развитието на речта е важен елемент и от обучението на децата в предучилищна възраст. Готовността за постъпване в училище може да бъде измерена чрез умението на детето да разказва по картини, но днес все по-често децата не умеят да изкажат онова, което виждат, заради отглеждането им пред екрана (като пасивни наблюдатели) и липсата на време за общуване между тях и родителя. И никак не е изненадващо, че все повече деца срещат трудност при овладяване на самостоятелното четене в училище.

Десислава Йорданова (автор и илюстратор) забелязва, че в България липсват помагала за най-малките читатели извън стереотипния модел, по който всички сме учили. Допълва това с наблюденията си за липсата на книга, която дава ритъм на децата в ежедневието им. Знае, че в България почти няма помагала за четене и разказване в помощ на децата със специфични потребности и, като комбинира всичките си наблюдения в едно, се появява книгата „Ема. Един прекрасен ден“ (изд. „Пурко“).

Изданието проследява един обикновен ден на малката Ема – тя става, мие си зъбите, закусва, ходи на градина и кара колело, реди кубчета и играе хоро.

Ема прави нещата, които децата обикновено правят в ежедневието си и им показва режима, който обикновено се спазва в ранна възраст, за да се развиват пълноценно и хармонично. Авторката е заложила на дейности с позитивен ефект върху мъниците – няма да срещнете деца пред телевизора и смартфона, а сцени с четене на книжки, рисуване и посещение на куклен театър.

Освен изчистените илюстрации и приятните цветове, книгата се отличава с още нещо – всяко изречение, което описва сцена от ежедневието на Ема, е представено не само чрез текст и илюстрация, но и чрез пиктограми. Пиктограмите са символи, изобразяващи отделните думи, чрез които детето може да разказва историите без реално да разпознава буквите и да умее да чете.

Хрумките на Десислава Йорданова за изобразяването на пиктограмите будят искрено възхищение – никак не е лесно да представиш ясно, разбираемо и интересно предлози, наречия, предмети, действия. Докато четете или разглеждате книгата заедно с детето си, обърнете внимание на този визуален език, който допълва текста и илюстрацията, но е и ключ към цяла нова вселена на четене и разказване през изображенията. Пиктограмите подпомагат малките деца да разказват истории, те са и отлична възможност за децата с обучителни трудности, които много по-лесно разчитат изображения, отколкото букви и думи.

Освен ежедневието на Ема, авторката се е погрижила да представи и чувствата, които бушуват в героинята й. Разделът „Ема и емоциите“ помага на малките читатели да опознаят по-добре себе си и им дава възможност да се занимават активно с измислянето на свои истории с помощта на речника с пиктограми, включен в края на книгата, който може да бъде изрязан и детето да разказва собствените си преживявания чрез картинките.

Както казва самата Десислава Йорданова, „Ема. Един прекрасен ден“ е семпла книга, която представя ежедневието на едно малко момиче“. Тя е създадена с цел обучаване и насърчаване в автономно четене на децата от 3 до 6 години и разказване за мъниците от 2 години нагоре с типично развитие, както и за деца с нарушения от аутистичния спектър, синдром на Даун, специфично езиково изоставане и дислексия, с помощта на иновативния модел PODD (Pragmatic Organisation Dynamic Display), при който се използват едновременно пиктограми, текст и изображения. 

Редактор на книгата е Диляна Лулчева – автор на терапевтични помагала за немскоезичното логопедично издателство „Шуби“. Тя се е постарала да синтезира в рамките на един лист ползите от подготовката на детето за самостоятелно четене с помощта на пиктограмите и е извела интересни съвети за родителите, свързани с употребата на изданието.

„Ема. Един прекрасен ден“ (изд. „Пурко“) е подходяща както за децата в предучилищна възраст, така и за онези в училищна възраст, които имат затруднения в четенето. Изданието е особено полезно и за децата, чийто майчин език не е български или пък българчетата, които живеят в чужбина и тепърва им предстои да се учат да четат. Децата с обучителни трудности и специфични потребности също могат да извлекат ползи от книгата, която работи на различни нива и предлага именно онова, от което различните деца се нуждаят.

Заглавието е част от поредицата „Помогни ми да се справя сам“ и е обещаващо начало на вълнуващо приключение. Ето и видео, чрез което да надникнете между кориците:

Книгата се издава с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община.

 

Вземете книгата от Ozone.bg, от Ние, децата! или от сайта на издателството с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.