Елате на борда на превозните средства, които промениха света

Едно от най-големите постижения на цивилизацията безспорно е свободата (на голяма част от нас) да пътуваме до близки и далечни страни по въздух, вода или суша. До голяма степен приемаме тази възможност за даденост и не можем да си представим живота си без удобствата на колите, бързината на самолетите или лукса на круизните кораби. Негодуваме, когато автобусът закъснее с 2-3 минути, превръщаме автомобилите в символ на престиж, богатство, обществено положение.

Това, което забравяме, е дългата история на превозните средства и причината за тяхното изобретяване. Човекът винаги е искал да изследва и завладява, да разбира и да заграбва. Огромното ни любопитство, желанието да проучим всичко непознато, както и стремежът ни да постигнем повече, да доминираме над другите, имат различни проявления, а в крайна сметка изследването на света е едно от тях. Независимо дали виждаме тези ни присъщи характеристики като положителни, или като отрицателни, няма как да не се възхитим на волята, въображението, целеустремеността и упорството, стоящи зад всяко едно изобретение.

В „Превозните средства, които промениха света“ изд. „Робертино“ ни запознава с някои от емблематичните човешки постижения. Те не просто носят удобство и спестяват време, а и са повратни точки в развитието ни.

Историята на човешките пътешествия и експедиции може да се проследи далеч преди новата ера. Първото превозно средство в книгата обаче е от III век пр. Хр., а последното – от 1981 г. Това не означава, че транспортът не се развива от тогава досега, а че надграждането му е по-скоро линейно.

Всеки разтвор на „Превозните средства, които промениха света“ е посветен на конкретно такова и съдържа както голяма и детайлна, реалистична илюстрация (дело на Мартин Содомка), така и кратка енциклопедична информация. Читателят ще бъде изненадан да открие колко различни начини на пътуване са били използвани през вековете и ще разшири мирогледа си. С голяма доза увереност мога да твърдя, че част от описаните превозни средства в книгата са непознати и за нас, възрастните.

От впечатляващите дървени кораби, достигнали до непознати дотогава континенти, през бързите железници, величествените дирижабли, тайнствените батискафи, та чак до космическите (в буквален и преносен смисъл) совалки – кратката енциклопедия разказва истории за чудеса и велики открития. Но освен кратки исторически и технически описания на превозни средства, книгата косвено представя биографии и напомня за смелостта на стотици мъже и жени. Едва ли е нужно да си напомним, че далеч не всички опити за летене/плаване/пътуване са били успешни. Че изобретателите първи са изпробвали постиженията си с ясно осъзнат риск на живота. Че личности като Берта Бенц са залагали доброто си име и репутация на карта, за да надникнат в бъдещето.

Да, човекът е оставил отпечатък на океанското дъно, на най-високите върхове, на най-мразовитите точки на планетата, дори на Луната. Още по-впечатляващо е, че сме съумели да достигнем там, където физически не сме способни. Изкуството и науката ни летят в открития космос на борда на „Вояджър“, готови да споделят преживяванията и мислите ни с всеки, който е някъде там. Затова и превозните средства, описани от Степанка Секанинова*, не са просто способи за придвижване, а въплъщение на мечти и визионерство.

– – –

На български писателката е позната като Щепанка Секанинова. Тя е известна чешка авторка на енциклопедии (вж. „Енциклопедия на музикалните инструменти“ и „Енциклопедия на обикновените неща“), а в портфолиото  има и множество книги с важна информация за по-малките читатели (вж. „Как да бъдеш здрав като дракон“ и „Кучетата са страхотни, но“).