Ейда Туиг, химик и физик

Зъъън, време е за час! В стаята на второкласниците на мис Лайла Гриър отново ви очакват „Любознайковците“. На страниците на „Ейда Туиг, химик и физик“ (изд. „Мармот“) Андреа Бийти избира да ви срещне с една прелюбопитна съученичка на Иги Пек и Роузи Ревер.

Родителите на Ейда Мари Туиг се тревожат не без основание – до третия си рожден ден будното им и активно момиченце не продумва нито думичка. Вместо това търчи и се катери, изследва всяко кътче в дома им. На рождения си ден, покатерена върху големия часовник, Ейда най-после казва първата си дума. И тя е „Защо?“. Защо-то, което отприщва безкраен поток от въпроси и чуденки, от „къде“, „кога“ и „какво“.

Един ден, докато Ейда е навън и наблюдава птиците, слуша песните им и умува как се научават да летят, в носа я блъсва неприятна миризма. И това е толкова интересно!

„- Я, котката Зоуи! – каза си тя. – Носът как усеща, че смрад долетя?

И също, неясно е как миризмата успява така да лети над земята?

Какво точно правя, за да помириша? Ще има ли мирис, щом никой не вдиша?“

Ненаситното любопитство на Ейда я подтиква да проучи внимателно ароматите. Кое мирише лошо и кое мирише хубаво. Какво ли ще се случи, ако се смесят. И най-вече, откъде идва ужасната смрад. Накрая момиченцето стига до извод. Причината е Зоуи, домашната кротка котка. Когато Ейда се опитва да напъха котката в пералнята, се намесват остро и строго родителите й. Да, с някои неща трябва да се внимава, а домашните любимци със сигурност не са играчки или лабораторни обекти. Нито стените са чертожни дъски и платна, по които да се пишат формули. Бъркотията е нещо естествено след проведена научна дейност, но трябва да бъде почистена.

Родителите на Ейда може да изглеждат строги, но всяко дете рано или късно се сблъсква с влиянието си върху света. Разбира кое е приемливо и кое може да нарани другите или да ги ядоса. Майка й и татко й обаче постигат и нещо много повече. Те правят промени в къщата и средата си, така че да подкрепят неутолимата жажда за знания на момиченцето. Успяват да дадат посока на мислите и безбройните й въпроси. Така че от непрестанното жужене в главата те да преминат в проучване, създаване на хипотези и тяхното проверяване, организиране на работен процес и споделянето му с приятели и съученици.

Подобно на „Роузи Ревер, инженер“, историята за Ейда Мари Туиг също е вдъхновена от действителността. Героинята е кръстена на две жени, отдали живота си на науката и оставили велики открития за бъдещите поколения. Мария Кюри е изключителен химик, открила елементите полоний и радий. Ейда Лъвлейс, дъщеря на Лорд Байрон, е виден математик и един от първите компютърни програмисти.

След всичко дотук, не се колебайте да направите място за Ейда Туиг в дома си. Тя е толкова умен, решителен и целеустремен герой, че със сигурност ще ви зареди с търпение към милионите „Защо“. А и ще провокира такива. Илюстрациите на Дейвид Робъртс и римуваният превод на Мария Донева пък само ще помогнат на дребосъците да се влюбят в книгата. А тя отново е с включени STEM елементи и показва, че интересите и белите на децата наистина могат да бъдат насочени и подкрепени.

Книгата можете да вземете с предварителна поръчка от сайта на изд. „Мармот“