Една действителна история от 1968 година, която не бива да забравяме

През август 1968 г. войски на 5 социалистически държави от Варшавския договор нахлуват в Чехословакия, за да спрат започналите демократични обществени промени. Една от тези държави е и България, а безцеремонната окупация на суверенна държава подтиква трима български студенти в Софийския университет да изразят възмущението си. Младежите са Александър Димитров, Едуард Генов и Валентин Радев, а гражданската им позиция променя хода на живота им.

„На конци – 1968. Една действителна история“ (изд. Кибеа) разказва именно историята на тримата. Текстът и рисунките са на Веселин Праматаров, а изборът на комиксов формат е едновременно изненадващ и изключително удачен. Ако приемем, че основната цел на Праматоров е да достигне до младото поколение, комиксът по-лесно ще ангажирана тяхното внимание и любопитство.

Важно е да отблежим и че изданието е първата нехудожествена комикс новела в България – думи на Антон Стайков при представянето на книгата в Словашкото посолство.

Инициатори за създаването на книгата са Чешкия център в София, Посолството на Чешката република и Посолството на Словашката република в София. Изданието излиза и с подкрепата на Теленор България, Представителството на Европейската комисия в България, ИК Кибеа.

Показателен е фактът, че през 2018 г. по повод 50 години от Пражката пролет за достойното си поведение и смелост тримата приятели са удостоени с държавен орден „Бял двоен кръст – трета степен, цивилен“ от словашкия президент. Аз лично се почувствах неудобно, че дори не съм чувала за Димитров, Генов и Радев.

Какво все пак се е случило?

През януари 1968 г. в Чехословакия започва период на политически промени. Исканията на хората са съвсем човешки – по-добър живот в настоящето, не на диктатурата и номенклатурата, свобода да говорят без недомлъвки и без да се озъртат. Такъв порив за демократизация и опит за измъкване от хватката на СССР е абсолютно неприемлив за Брежнев и в нощта на 20 срещу 21 август войски на СССР, Полша, Унгария, България и Източна Германия нахлуват в Чехословакия.

В страните от бившия социалистически блок се надигат отделни критики към окупацията на суверенна държава, но в България тримата студенти Генов, Димитров и Радев са сред малцината, които се осмеляват да изразят гражданска позиция. Те пишат позиви (Вън войските на марионетката Живков от ЧССР!), които след това разлепват из столицата. Почти веднага сред тях е внедрен агент и скоро те са арестувани, осъдени и изпратени в затвора.

Историята на тримата младежи, които отказват да бъдат кукли на конци, е ценна не само с това, че запознава читателите с един срамен епизод от историята, но и с пример за смелост, неконформизъм и достойно поведение.

„На конци – 1968. Една действителна история“ е книга, подходяща за възрастни и деца над 15 години. Тийнейджърите ще я прочетат сами, бързо и с интерес. В края е дадена кратка биографична информация за тримата, както и хронология на някои важни събитията от бурната 1968 г. Това улеснява читателите да изградят контекст за разбиране на описаните в книгата случки и тяхното значение по онова време.

Личните ми впечатления обаче са, че при тийнейджърите това няма да е достатъчно. Докато четеше комикса, 14-годишния ми син ме попита какво означава СССР, а на въпроса за какво става дума в книгата, отговори „някакъв политически проблем“. Като поговорихме, стана ясно, че до девети клас в училище не са учили история на България след Втората световна война.

По тази причина смятам, че идеята на инициаторите на създаването на комикса да организират срещи с Александър Димитров (единственият все още жив) с ученици е отлична. За да бъде разбрано посланието на книгата по-пълно, тя трябва да бъде обсъждана с по-възрастни хора, които ако не са били съвременници на описваните събития, поне са живели в онзи обществен строй.

„Важното е човек да следва пътя си и да внимава да не оплете конците.“, както казва Едуард Генов на последните страници на комикса.

За нас остава да не забравяме, че историята е съшита от много отделни нишки и е важно да не изпускаме нишките на смели неконформисти като Александър Димитров, Едуард Генов и Валентин Радев.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.