Джон Грийн и Джеф Кини в краткия списък на Booktrust Best Book Awards

На 27 март организаторите от британската Booktrust обявиха краткия списък от заглавия, които ще се състезават в първото издание на Booktrust Best Book Awards. Включените книги покриват широка гама от жанрове – от класически приключенски книги, през хумористични до такива за израстване.

Като нация ние сме благословени с изключително талантливи писатели и илюстратори и беше страхотно да съм част от процеса, с който искаме да ги почетем” казва Мел Гедройт, член на журито, и допълва: „В този списък има наистина фантастични четива и нямам търпение да стане юли и да короноваме победителите на церемонията.”

Книгите са разделени в 5 възрастови категории:

0-5 години („Най-добра книжка с картинки“)

   

6-8 години  („Най-добро художествено произведение“)

   

9-11 години („Най-добро художествено произведение“ и „Най-добро нехудожествено произведение“)

       

12-14 години („Най-добро художествено произведение“)

   

0-14 години („Най-добър интерактивен продукт“ за е-книги, приложения и игри за развиване на четенето)

   

Британските деца ще имат възможност да гласуват до 20 юни 2014 г. Победителите ще бъдат обявени на 2 юли по време на Седмицата на детската книга във Великобритания (30 юни – 4 юли).

Booktrust е британска независима благотворителна организация, която насърчава четенето чрез различни програми и проекти. Booktrust Best Book Awards 2014 се провеждат с финансовата подкрепа на Amazon Kindle и съдействието на Arts Council England. Сред членовете на журито са писателите Майкъл Морпурго, Лорън Чайлд, Малори Блекман и Аманда Крейг.

Българските деца също имат своя Награда за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно” 2014, в която могат да гласуват за любимата си книга до 30 април.

Лора Филипова