Джейсън Рейнолдс е новия Национален посланик на юношеската литература в САЩ

Библиотеката на Конгреса на САЩ, Съвета за детската книга и фондация Every Child a Reader обявиха избирането на Джейсън Рейнолдс за седми Национален посланик на юношеската литература 2020-2021 г. Той наследява на поста писателката Джаклин Уудсън, лауреат на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ 2018, която бе посланик в периода 2018-2019 г.

По време на двегодишния си мандат Рейнолдс ще посети градчета из цяла Америка, за да проведе сериозни дискусии с младежите. Чрез своята платформа “GRAB THE MIC: Tell Your Story” (Грабни микрофона: Разкажи своята история) Рейнолдс, който често разказва за пътя си от неохотен читател до награждаван писател, ще насочи фокуса на посланичеството си към изслушване и овластяване на учениците да споделят своите лични истории.

„Дори не мога да опиша колко съм въодушевен да се захвана с работата като посланик. Не очаквам да бъде лесно, но със сигурност ще е плодотворно. Мисията ми е да възприема различен подход: вместо открито да насърчавам юношите да четат, моята цел е да ги накарам да оценят собствения си разказ – те също имат истории и силата се крие не само в разказването им, но и във възможността да го направиш.“, казва писателят.

Той ще си партнира с популярната организация с нестопанска цел StoryCorps, с чиято помощ ще записва интервюта с ученици по време на турнето си, за да създаде архив с истински истории на американските деца.

Джейсън Рейнолдс е автор на 13 книги проза и поезия за деца и юноши и е носител на множество литературни награди. На българските читатели е познат с романа си в стихове „Дългият път надолу“.

Програмата Национален посланик  е създадена от Библиотеката на Конгреса на САЩ, Съвета за детската книга и неговата фондация Every Child a Reader през 2008 г. с цел утвърждаване на важността на юношеската литература, поради връзката й с грамотността, обучението и развитието през целия живот, както и с подобряване на живота на младите хора.

*Снимка: Avery Jensen