Дяволът Джойс и котките

Малката книжка „Котаракът и Дяволът“ е част от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“ на изд. Лист, която  представя неизвестни или малко известни творби за деца на класици, за много от които дори не сме и предполагали, че са писали за по-млада публика.

Зад пестеливата на цветове корица с препускащ котарак се крият 2 кратки истории от великия ирландец Джеймс Джойс. И двете са съчинени за неговия внук Стивън и изпратени в писма до него през далечната 1936 г. Любовата на Джойс към котките (и неприязънта му към кучетата) е добре известна, а тя явно е била споделена и с малкия Стиви. Вероятно подведени от заглавията („Котаракът и Дяволът“ и „Котките на Копенхаген“) очаквате изобилие от котки на страниците, но истината е, че един котарак се появява в края на първата история, а във втората те съвсем липсват. Това не пречи вие и вашите малки читатели/слушатели да вмъкнете няколко котки по ваш вкус, но за това по-късно.

„Котаракът и Дяволът“ в действителност е Джойсовата интерпретация на стара френска народна приказка и е публикувана за пръв път през 1957 година в томче с писмата на писателя. В малкия стар град Божанси на брега на Лоара хората прекосяват реката с лодки, защото нямат и не могат да си направят мост. Дяволът научава за тяхното затруднение и пристига с неустоимо предложение при кмета мосю Алфред Бирн. Той ще направи мост за една нощ, но първият, който го прекоси, ще стане негово притежание. Сделката е сключена, но дали кметът конте с алена мантия и голяма златна верига няма да преметне Дявола? Това ще научите от самия Джойс, които с пестелив език, точно перо, прозорливост и хумор разказва увлекателно за всички възрасти.

И няколко интересни факта за по-големите читатели. За прототип на образа на кмета на Божанси, мосю Алфред Бирн, Джойс е използвал личността на действителния кмет на Дъблин по онова време. Писателят не пропуска да се пошегува с внука си и в послеслова на писмото с историята дава ясен знак, че Дяволът е не кой да е, а самият той. От закачката не пропуска да се възползва британският илюстратор Джералд Роуз, който изобразява Дявола като Джойс в издание на „Котаракът и Дяволът“ от 1965 г.

Втората история, „Котките на Копенхаген“, е публикувана за пръв път едва през 2012 г. Историята отново е разказана в писмо до Стивън Джойс, което изненадващо започва така: „Уви! Не мога да ти изпратя Копенхагенска котка, защото в Копенхаген няма котки.“ В описанието на датската столица Джойс включва риба, велосипеди, мързеливи полицаи и момченца на велосипеди, но не се появява дори крайче на котешка опашка. Всъщност историята е съвсем кратка (едва 6 изречения), но остроумна и с отчетлива сатирична нотка. Финалът е внезапен и първоначално ме остави в леко недоумение. Почувствах се като котка, пред която за малко е размахана апетитна риба.

В такива случаи, когато краят е отворен, у дома развихряме въображението си и с децата си представяме какво би се случило, ако в така описания от Джойс Копенхаген действително се появят котки. Ето какво измислихме:

  • Котките ще изядат всичката риба в града (а тя е страшно много), ще им стане тежко от преяждане и затова ще скочат в кошниците на велосипедите, а момчетата ще ги возят из Копенхаген.
  • Тълпи котки ще тормозят мързелуващите полицаи като мяукат под прозорците им, докато други групи котки-терористи ще се промъкват в стаите и ще им излокват мътеницата. Останалите котки се правят на регулировчици по копенхагенските улици.

Сигурна съм, че и на вас ще хрумнат чудесни идеи за живота на котките в Копенхаген.

Макар и малко странна книга, вярвам, че „Котаракът и Дяволът“ ще донесе забавление и на вас, и на децата. И докато вие търсите някакъв по-дълбок смисъл и поука в двете забавни истории, малките читатели просто ще се наслаждават на думите на Джойс (в превод на Иглика Василева) и въздействащите, леко карикатурни илюстрации на Чавдар Николов. Той е подготвил и специална изненада за фенове на Мерилин Менсън и Тил Линдеман от „Рамщайн”, скрита на страниците на книгата.

„Котаракът и Дяволът“ е първа част от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“ на изд. Лист. До момента от същата поредица са издадени още:

Автор: Лора Филипова