Две книжни награди от конкурса с въпроси печели дама от София

В Деня на Европа – 9 май „Аз чета” и „Детски книги” поставиха началото на Месец на европейските разказвачи в партньорство с издателска къща “Емас”. Кампанията “Авторите, за които можеше и да не сте чували” събира в себе си произведенията на някои от най-добрите разказвачи на ХХ/ХХІ. век, непознати за българските читатели.

Освен представянията на книгите от поредицата и информация за авторите в сайтовете „Аз чета“ и „Детски книги“, в месеца на разказвачите проведохме и две любими игри: „Познай героя“ и конкурс с въпроси, посветен на европейските разказвачи.

В рамките на две седмици дадохме шанс на читателите ни да се включат в игрите и да грабнат награди от изд. ЕМАС. Шест дами получиха своите книжки от играта „Познай героя“, а днес ще разберете и кой е щастливецът, спечелил за себе си цели две произведения на европейските разказвачи!

Конкурсът с въпроси не бе от най-лесните, признаваме! Но пък книги като тези заслужават изключително внимание. Тях не можеш да ги прочетеш и да ги захвърлиш с лека ръка, затова и въпросите ни бяха за сериозни читатели. Ето какво се получи:

1. По коя програма е субсидирана поредицата „Европейските разказвачи“ на изд. ЕМАС? Програмата, подпомагаща издаването на български език на някои от най-известните имена в Европа,  е програма „Култура“ на Европейската комисия.

2. Кой от изброените автори НЕ е включен в поредиците „Големите разказвачи на ХХ/ХХІ век“ на изд. Емас? Хммм, и Отфрид Пройслер, и Тимоте дьо Фомбел, и Роалд Дал са изключително интересни имена, получили много награди за книгите си и прозвището „европейски разказвачи“. В поредицата на изд. ЕМАС обаче са включени само Пройслер и Фомбел, докато Роалд Дал не присъства като автор в поредицата.

3. Кой от авторите от поредицата, изброени по-долу, не е носител на наградата „Ханс-Кристиан Андерсен“? Мария Грипе, Кристине Ньостлингер и Михаел Енде са колоритни имена, оставящи своя неповторим отпечатък в сърцата на читателите си. Двама от тях са печелили световноизвестната награда „Ханс-Кристиан Андерсен“ за траен принос в развитието на детската литература. Кои са те? Мария Грипе грабва медала през 1974 г., а Кристине Ньостлингер – през 1984! Михаел Енде с неговите „Момо“, „Приказка без край“, „Джим Копчето“, „Сатанархеолъжалкохолистичният пунш на желанията“ е авторът, който не успява да грабне Андерсенов медал.

4. Кой от авторите е победител в Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко Константинов“? Сигурно и Кирстен Бойе, и Паул Маар биха имали шанс да спечелят, но безспорен победител в конкурса „Алеко 2003“ е словенецът Славко Прегъл със своя фейлетон „Гордиевият възел“.

От всички, дали верни отговори в нашия конкурс, изтеглихме името на Силвия Таслакова. Тя печели не една, а цели две книжки, осигурени от изд. ЕМАС! Честито на Силвия, а на останалите пожелаваме да не се отказват да четат, защото творчеството на европейските писатели ни оплита в мрежите си безшумно и здраво, разкривайки дълбоко скрити тайни за чудновати герои, съкровища, приключения, така необходими в рецептата за щастливо детство…