Дръндьото Грег

Ех, ама на това му се казва СТРАХОТЕН КЪСМЕТ! Напоследък все попадам на много яки книги – приключенията на „Детективи с машина на времето“ (нали знаете как да се включите в „Читателската щафета“), приключенията на малкия Никола, „Страната на сънищата“, а сега и „Дневникът на един дръндьо“. Добре де, името може да е малко странно, но книгата е мегаготина!

Написана е под формата на дневник, ъ-ъ-ъ, хроника от главния герой Грег Хефли. Той e напълно нормално момче, което се сблъсква челно с реалността в началното училище, с по-големите дангалаци и с изискванията на родителите си.

Животът на Грег е точно такъв, какъвто сигурно е и вашият, само че авторът Джеф Кини поднася всичко по толкова шантав начин, че не спираш да се смееш! Книгата е изпъстрена с майтапи, поднесени с невероятно чувство за хумор. В нея ще откриете всичко, което вълнува едно съвременно дете: как да се справим с досадните навлеци, каква е ролята на момичетата в живота на подрастващите момчета и дори как се пише комикс 🙂

Аз лично съм фен на хевиметъла, за разлика от бащата на Грег. И толкова се смях на името на групата на Родрик (брат на Грег), защото ми напомни на една истинска група, чието име и до днес ми се струва пълна безумщина. Но… ще оставя вие да се досетите за какво говоря!

Книгата е оформена по невероятен начин – под формата на истински дневник, ъ-ъ-ъ, хроника. Дори шрифтът имитира ученически почерк. А, честно казано, за пръв път попадам на четиво, което е преминало през преводач, стилов редактор, коректор, художествен и технически редактор, както и през предпечат!

Трудно ли е да влезеш като смешника на класа в годишника на училището? Как да се справиш със сиренявото докосване и защо родителите са толкова досадни понякога… Всичко това и още щури случки и идеи на килограм – само в „Дневникът на един дръндьо“! И побързайте, защото съвсем скоро ще ви разкажа за втората част от поредицата.