Дракончето с шоколадово сърце: Ако наистина искаш нещо, не спирай да опитваш

Ема Димитрова е на 10 години и е страстен читател, който с удоволствие споделя своите впечатления за прочетените книги. Днес ни разказва за своята литературна среща с едно необикновено дрконче.


„Дракончето с шоколадово сърце“
(изд. “Ибис”) от Стефани Бърджес вече е една от любимите ми книги. Историята е много пикантна… дали това е точната дума… фантастична и странна едновременно.

Това е идеалната книга. В нея има всичко, което може да искаш от един роман – едновременно е забавна и тъжна, малко страшна, но вълнуваща. Много чувства изпитваш, докато я четеш. И не искаш да свършва.

Разказва се за един женски дракон на име Авантюрин – най-могъщата в цялата планина. Тя иска да покаже на майка си, че вече не е малка и излиза от пещерата.

Отива да търси „най-опасната плячка“ – човек. Среща един мъж, но той успява да я надхитри. Оказва се, че мъжът не е обикновен, а магьосник… но кулинарен магьосник. Какво означава това ли? Е, ще разберете от книгата!

За да не бъде изяден от Аватюрин, магьосникът я превръща в момиче – „дребно момиче, с малки тъпи зъби, никакъв огън и без нито един драконски нокът“. Съвсем обикновено момиче – с нищо по-различно от мен или някоя от приятелките ми. Но нима има обикновени хора? Не сме ли всички специални?

Авантюрин се оказва особено специална.  След като става момиче и попада при магьосника, тя открива своето призвание – шоколада.

Но се оказва, че дори и да намериш призванието си, пак трябва да полагаш усилия и да се бориш за него. Авантюрин ще трябва да се справи с доста трудности, преди да докаже, че я бива като момиче, точно колкото и като дракон.

Историята обаче като че ли не свършва напълно, а трябва да има продължение. Ох, дано да има…

Любимият ми герой, разбира се, е самата Авантюрин. Че кой друг? А поуката от книгата според мен е, че не бива да се отказваш от нещо, в което искаш да успееш. Ако наистина го искаш, тогава просто не бива да спираш да опитваш отново и отново.

Мен ако ме питате, аз не знам в какво искам да успея. Сменям си мнението всеки ден. Но изборът на Авантюрин не звучи никак зле – да прави шоколад. Може би и аз ще си избера това.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.