Дори чудовищата си мият зъбките

Ако имате подръка дете, което ненавижда да си мие зъбите, знаете колко мъчителни могат да са уговорките сутрин и вечер. Вече сте прочели историите за „Пук и Чук“, „Невероятно пътешествие в Зъбландия“ и дори „Вук и Нада. На зъболекар“, а детето Ви все още се нуждае от убеждения? Или е твърде малко за по-дългите текстове в изброените заглавия? В колекцията с книги за зъбките се прибавя и симпатичното издание с много илюстрации „Дори чудовищата си мият зъбките“ от Джесика Мартинело и Грегъри Мабир (изд. „Прозорче“).

Главната героиня в симпатичната история мрази да си мие зъбите.

„Когато бях колкото вас, аз бях наистина разглезено дете и мразех да си мия зъбите! Отказвах да го правя.

– Излишно! Скучно!

Родителите ми се опитваха да ме убедят с истории за феи на зъбките и мишлета.“

Като всички родители, и нейните се оказват безсилни да се справят с детския инат. Убежденията и заплахите на възрастните явно не работят, както и измислиците на момиченцето, което опитва всячески да се измъкне от досадното занимание. Една вечер тя открива огромно космато чудовище във ваната. То си мие зъбите с небивало настървение и обяснява на новата си приятелка, че и най-грозните страшилища се грижат за устната си хигиена.

Чудовището под леглото има четка за зъби от детска коса и затова живее под леглото – събира косми за своята четка. Чудовището от Лох Нес наема гномчета да му помагат в трудното начинание по зъбочистене. А Чудовището от тавана търка единствения си зъб поне по две минути сутрин и вечер.

Всички те се страхуват ужасно от миловидния си, но истински страшен събрат – Чудовището на кариесите. Малко и симпатично, кариесното чудовище дълбае всякакви зъби, прави си удобни къщи и създава главоболия на малки и големи.

Новият космат приятел на момиченцето предоставя рецепта за поддържане на здрави зъби, разказва за супергеройската професия на зъболекаря и предлага решения срещу скуката, която неизменно съпътства устната хигиена, поне според децата.

„Дори чудовищата си мият зъбките“ от Джесика Мартинело и Грегъри Мабир (изд. „Прозорче“) е симпатична книжка за деца от 4 години нагоре (заради наличието на чудовища :)), които имат нужда от убеждаване, че поддържането на добра устна хигиена е важно задължение. Текстът е малко, забавен е и дава поводи за измисляне на собствени игри, които да превърнат миенето на зъбите в не толкова скучно занимание.

Не пропускайте и други книги, посветени на зъбките: