Документална изложба за Младен Исаев бе открита в монтанската библиотека

Във фоайето на Регионална библиотека „Гео Милев” – гр. Монтана на 30 юни бе открита документална изложба „110 години от рождението на Младен Исаев”, организирана съвместно от Централен държавен архив – София, библиотеката и Държавен архив – Монтана. Експозицията представя живота и творчеството на Младен Исаев, започвайки от най-ранните му години, преминавайки през дейността и творческия му път. Тя съдържа десет табла с копия на седемдесет документа, сред които 33 снимки.

На събитието присъстваха заместник областният управител на Монтана – Нина Петкова, Нели Василева – гл. експерт „Култура и вероизповедание” при Община Монтана, както и представители на Сдружение „Будители народни”, Славянското дружество в област Монтана, Дружеството на краеведите в Монтана, журналисти и представители на културните институции.

Специален гост на откриването на изложбата бе дъщерята на Младен Исаев, Валентина Михайлова. В словото си тя сподели, че е имала дълбока духовна връзка със своя баща още от най-ранната си детска възраст и винаги е получавала неговата морална подкрепа. Тя прочете непубликувани до сега стихове на Младен Исаев.

Кети Костадинова, временно изпълняваща длъжността директор на библиотеката, представи на присъстващите мултимедийна презентация с интересни моменти от живота и творчеството на поета, подчертавайки че няма как с една презентация да се покаже изчерпателно цялата дейност на една такава колоритна личност.

Младен Исаев е български поет, народен деятел на културата, преводач и политик. Роден е на 7 юни през 1907 г. в монтанското село Балювица. Автор е на стиховете на „Високи сини планини”, множество книги, включително и за деца. Превежда Николай Некрасов, Александър Пушкин, Михаил Лермонтов, Александър Блок, Даниел Дефо. Умира на 14 май 1991 г. в София.